Raste očekivani životni vijek u Njemačkoj

Raste očekivani životni vijek u Njemačkoj
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

OČEKIVANI životni vijek u Njemačkoj u daljnjem je porastu te tako za novorođene djevojčice iznosi 83,3, a dječake 78,5 godina, objavio je danas Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Očekivani životni vijek porastao je usporedbi sa statistikama za prošlu godinu za 0,1 godinu, što predstavlja izvjesno usporavanje rasta u odnosu na proteklo razdoblje. Do 2006. očekivani životni vijek u Njemačkoj u prosjeku je godišnje rastao za 0,3 godine.

Stručnjaci ubrzano povećanje očekivanog životnog vijeka u Njemačkoj povezuju s pozitivnim utjecajem ujedinjenja Njemačke na zdravstvenu skrb stanovnika na području koja su nekad pripadala Istočnoj Njemačkoj.

"Poboljšana medicinska skrb na istoku zemlje, posebice kada je riječ o srčanim ili moždanim udarima, u proteklom razdoblju je pozitivno utjecala na dinamiku produljenja očekivanog životnog vijeka", rekao je Thomas Lampert s Instituta Robert Koch.

U Hrvatskoj iznosi 78 godina

Kao razlog usporavanja rasta očekivanog životnog vijeka Lampert navodi povećan broj umrlih od gripe.

"Posljednjih godina smo imali povećan broj umrlih od gripe, što se nedovoljno percipira u javnosti", zaključio je Lampert.

Prema podacima za 2017., najviši očekivani životni vijek u Europskoj uniji bilježi se u Španjolskoj s 83,4, a najniži u Bugarskoj sa 74,8.

U Hrvatskoj je očekivani životni vijek prema podacima Europskog ureda za statistiku iznosio 78 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara