Rastu cijene dionica na Wall Streetu

Rastu cijene dionica na Wall Streetu
Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine te uređenom Brexitu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu oko 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom su u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji cijene dionica porasle između 0,15 i 1,1 posto. U Šangaju su, pak, blago pale, dok se u Japanu zbog praznika na radi.

Napredak u trgovinskim pregovorima?

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon optimističnih izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o trgovinskim pregovorima.

"Razgovori s Kinom teku dobro, oni žele dogovor", kazao je Trump, dok je Larry Kudlow, savjetnik u Bijeloj kući, kazao da bi carine na kineski uvoz, koje bi trebale stupiti na snagu u prosincu, mogle biti povučene ako će se pregovori dobro odvijati.

Jutros je, pak, kinesko ministarstvo vanjskih poslova poručilo da je postignut napredak u trgovinskim razgovorima i da nema problema između dvije zemlje koji se ne bi mogli riješiti ako se međusobno poštuju.

Stoga se ulagači nadaju da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni sporazum, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, a koji je načelno dogovoren prije desetak dana na pregovorima u Washingtonu.

To bi, nadaju se ulagači, moglo prekinuti trgovinski rat između SAD-a i Kine, koji traje već 15 mjeseci i koji je poremetio financijska tržišta i nabavne lance te izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Funta ojačala

A na valutnim je tržištima dolar stabilan pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće na jučerašnjim razinama, oko 97,29 bodova.

Pritom je tečaj dolara ojačao prema japanskoj valuti pa se kreće oko 108,65 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,50 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1157 na 1,1150 dolara.

No dolar je oslabio prema britanskoj funti, čiji je tečaj dosegnuo 1,2977 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2911 dolara.

Jačanje funte zahvaljuje se nadi ulagača da bi Britanija mogla izaći iz Europske unije na uređeni način, nakon što su prošloga tjedna čelnici 27 članica EU-a odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Britanije.

Jučer britanski premijer Boris Johnson nije uspio uvjeriti parlament da glasa o tom sporazumu, no danas će, pišu mediji, pokušati ponovno.

"Ako parlament glasa za taj sporazum, tečaj funte mogao bi krenuti prema razini od 1,35 dolara u srednjem roku", kaže Kim Mundy, analitičarka za CBA.

A cijene nafte ne osciliraju značajnije jer se ulagači plaše da bi usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava moglo izazvati slabljenje potražnje za crnim zlatom.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala pet centa, na 53,35 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 58,95 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara