t

Ratni zločinac Merčep služi kaznu u toplicama

Ratni zločinac Merčep služi kaznu u toplicama
Foto: FaH/Specijalna bolnica Krapinske toplice

RATNI zločinac Tomislav Merčep umjesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u - toplicama. Gospodar života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane, pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva 43 civila, koje su ubile njegove postrojbe.

Na sudu je dokazano da su njegovi podređeni nezakonito uhapsili ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživjelo tretman "merčepovaca", a tri osobe se vode kao nestale.

Osuđen 25 godina nakon organiziranja prve postrojbe u Vukovaru, a sad kaznu odrađuje u Krapinskim toplicama 

Punih 25 godina otkako je Merčep organizirao prvu postrojbu u Vukovaru, konačno je osuđen za nedjela počinjena pod njegovim zapovjedništvom. No Republika Hrvatska čini sve da mu boravak u kaznionici učini što lagodnijim. Ljeta tako provodi u Krapinskim toplicama. 

I prošle godine se odmarao u toplicama

"Zatvoreniku je temeljem preporuke liječnika odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za provođenje potrebnog liječenja ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sustava. Predviđeno je da liječenje u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. kolovoza do 15. rujna 2018. godine", stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa na Indexov upit.

Propustili su, međutim, napomenuti da je Tomislav Merčep i prošlo ljeto proveo u toplicama. 

Pravosudnog policajca je sram zbog Merčepove "kazne" u toplicama

"Viđao sam ga tamo i lani. U parku ili u birtiji. Bez pravosudnih policajaca", rekao je za Index svjedok koji je člana obitelji vodio na rehabilitaciju u Krapinske toplice. Njegove riječi potvrđuje i jedan pravosudni policajac, koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, umjesto da izdržava kaznu zatvora, odmara se u Krapinskim toplicama", napisao je pravosudni policajac Indexu i dodao da ga je sram zbog sustava u kojem radi i koji omogućava počiniteljima najtežih kaznenih djela povlašten tretman. 

Kako je to uspio? Urgiralo je Ministarstvo Tome Medveda

Povlašteni tretman i mjesec i pol odmora u toplicama Tomislavu Merčepu omogućilo je Ministarstvo pravosuđa uz asistenciju Ministarstva branitelja. 

"Ministarstvo branitelja je u koordinaciji s kaznionicom posredovalo u dogovaranju termina liječenja u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi", odgovorili su nam iz Ministarstva pravosuđa.  

Vrijeme u toplicama mu se računa u odsluženje kazne

Tomislavu Merčepu se vrijeme provedeno u toplicama računa u odsluženje kazne. Koliko znamo, svake godine najmanje mjesec i pol dana umjesto u zatvoru, provodi potpuno slobodan u toplicama. Brčka se u bazenima, masiraju ga, posjećuju ga prijatelji, o njemu se brinu liječnici i fizioterapeuti.

Pojednostavljeno, nije u zatvoru, nego na odmoru koji mu plaćaju hrvatski građani koje je u ratu svojim zločinima osramotio. 

Obitelj Zec, privatni koncentracijski logor...

Najpoznatiji zločin koji su Merčepove postrojbe počinile jest ubojstvo obitelji Zec. Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović su u Zagrebu ubili Mihajla Zeca. Na ulici. Njegovu kćer Aleksandru su na Medvednici ubili i bacili u jamu ispunjenu smećem. Nisu osuđeni zbog proceduralnih pogrešaka. Tomislav Merčep još je od Vukovara bio poznat po "specifičnim ispitivanjima", što je eufemizam za mučenja zbog kojih ga je Franjo Tuđman smijenio, a njegovi vlastiti suradnici ga u lisicama poslali za Zagreb. 

Merčep tu, međutim, nije stao. Na Zagrebačkom velesajmu imao je gotovo privatni koncentracijski logor. U paviljonu 22 je naredio i odobravao ubijanje i mučenje civila. Bio je zapovjednik posebne jedinice rezervnih policajaca koji su odgovarali samo njemu. 

"Sve je znao"

"Merčep je sve znao. On nije osobno sudjelovao u egzekucijama, ali on je čitao sve što smo mu pisali u izvješćima, premda je većina informacija priopćavana usmeno. On je znao za svaku likvidaciju jer je bio zapovjednik i bio je za nas karizmatična osoba. (…) Mi smo u Pakračkoj Poljani jednako ubijali i Hrvate i Srbe. Nas su se plašili i Hrvati u Poljani. Selo je, naime, po cijelu noć slušalo jauke i zapomaganja iz zatvora, ljudi nisu mogli spavati, ali nam ništa nisu smjeli reći. Svi su znali da bi ako nešto priupitaju, i sami mogli završiti u zatvoru", rekao je za Feral Tribune Miro Bajramović, pripadnik Merčepove postrojbe koji je svojom rukom, po vlastitom svjedočenju, ubio 72 ljudi.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara