Ravnatelj slavonske škole: "Učenika treba kazniti jer je potajno snimao vjeroučitelja"

Ravnatelj slavonske škole: "Učenika treba kazniti jer je potajno snimao vjeroučitelja"

Foto: Index

SNIMKA na kojoj zagrebački vjeroučitelj Krešimir Bagarić jasno i nedvosmisleno poziva na strijeljanje Stipe Mesića i Vesne Pusić, a koju je objavio Index, proširila se Hrvatskom.

>> IMAMO SNIMKU Vjeroučitelj djeci u Zagrebu: "Mesića i Pusićku treba strijeljati i baciti u septičku jamu"

Monolog vjeroučitelja zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec osudila je ministrica Blaženka Divjak.

"Šokirana sam otkrićem snimke na kojoj se otvoreno propagira govor mržnje. Ako je ta snimka autentična, takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi. Tim iz Ministarstva je u kontaktu s ravnateljicom škole koja trenutno poduzima sve potrebne mjere i obavještava sva nadležna tijela kako bi se što prije utvrdile sve činjenice. O rezultatima postupka obavijestit ćemo javnost čim dobijemo sve potrebne informacije", napisala je Blaženka Divjak na svom Facebooku.

Kako smo doznali iz Ministarstva, vjeroučitelj Bagarić je na bolovanju. Priopćenjem su se javili i s Kaptola rekavši kako će tek odlučiti što će biti s vjeroučiteljem.

Ravnateljica škole u kojoj je predavanje održano najavila je da će Bagarić dobiti izvanredni otkaz.

>> Ravnateljica: Vjeroučitelju slijedi izvanredni otkaz, prijavu će podnijeti i DORH

No ima onih koji drukčije gledaju na situaciju.

Ravnatelj Osnovne škole Antunovac Tomislav Duk iz istoimenog slavonskog mjesta, kako piše portal koji okuplja nastavnike Nastavnici.org, u jednoj grupi napisao je kako bi trebalo sankcionirati i učenika koji je profesora snimao.

"Ravnateljica treba postupiti na način da cijeli slučaj ispita kao da snimka ne postoji, odnosno provesti postupak prikupljanja činjenica o događanjima na spornom satu, ali se ne smije pozivati na snimku kao na izvor. Tek kad na takav način utvrdi činjenice, što ne bi trebalo biti teško, može poduzeti sankcije protiv vjeroučitelja. S druge strane i dotični učenik treba dobiti pedagošku mjeru za neovlašteno korištenje mobitela, kao i neovlašteno snimanje učitelja i davanje snimke trećim osobama", napisao je Duk.

Autentična izjava


Kontaktirali smo ravnatelja kako bi nam potvrdio autentičnost izjave te što je njome mislio.

"Potvrđujem autentičnost. Ali zabranjujem objavu bilo gdje bez pojašnjenja ispod komentara. Nije mi običaj pojašnjavati moje komentare, ali s obzirom da je ovaj moj komentar izazvao medijsku pažnju, da pojasnim. Izricanje pedagoške mjere učeniku nije u ingerenciji ravnatelja nego tijela propisanih Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Je li u navedenom slučaju potrebno izricanje mjere odlučit će oni. Svakako treba poštivati pravila pedagoškog rada s učenicima u razredu, svih normi i konvencija, zakona i Ustava, ali integritet učitelja i nastavnog procesa u smislu snimanja sata, učitelja i drugih učenika u razredu. Na nadležnim tijelima škole je da utvrde autentičnost snimke i provjere sve druge činjenice vezane uz slučaj. Najodlučnije odbacujem bilo kakvu konstrukciju ili zaključak izveden na temelju moje izjave da ja opravdavam ili branim ovakvo ponašanje učitelja. Smatram da svatko treba snositi odgovornost za svoje postupke u skladu s propisima", rekao nam je Tomislav Duk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara