Razgovori u UN-u oko decertificiranih bošnjačkih policajaca

POVJERENIK za ljudska prava Vijeća Europe, Thomas Hammarberg, danas je u Strassbourgu, nakon razgovora koje je 29. i 30. ožujka u New Yorku održao s predstavnicima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, rekao da vjeruje kako će UN naći pravedno rješenje pitanja decertificiranih bošnjačkih policajaca kojima je Međunarodna policijska radna skupina doživotno zabranila bavljanje policijskim poslom.

Nakon Daytonskog sporazuma, UN je u sklopu Međunarodne policijske radne skupine (IPTF) imao zadatak da diljem Federacije BiH i Republike srpske provjeri prošlost i odobri rad 18.000 policajaca. Cilj je bio iz policijske službe izbaciti ratne zločince i ljude nekvalificirane za obavljanej posla. 793 policajca koja su prošla taj proces odobravanja dobili su doživotnu zabranu obavljanja policijskog posla. 262 policajca kasnije su podnijeli brojne tužbe bosanskim i Euroskom sudu za ljudska prava.

Ukratko, UN se, kao i obično, prihvatio posla kojemu nije bio dorastao, i zbog toga je uništio sasvim pristojan broj života. Brojni policajci su zbog proceduralnih grašaka izgubili pravo bavljenja poslom, s cijeli slučaj je zataškavao čak i tadašnji Visoki predstavnik UN-a za BiH, Paddy Ashdown.

>>Više o slučaju pročitajte ovdje

"Razgovori u New Yorku uvjerili su me da je Vijeće sigurnosti, koje ima formalni autoritet oko procesa odobravanja rada policajcima, spremno ponovno razmotriti slučaj i naći rješenje – rješenje koje bi donijelo pravdu u pojedinačnim slučajevima, u skladu s ovlastima koje Vijeće sigurnosti ima", rekao je povjerenik Hammarberg.

"Standardi i praksa policijskog zapošljavanja u BiH su se popravili. Po mom mišljenju, to omogućava UN-u da dozvoli bošnjačkim vlastima razmatranje prijava pojedinaca koji su decertificirani ili onih čiji je status nejasan", dodao je. Trenutno ima 150 policajaca čije prijave nikad nisu finalizirane, tako da trenutno ne znaju kako će im sudbina izgledati.

Hammarberg je, eufemizirajući katastrofu koju je UN prouzročio, priznao da proces odobravanja rada policajcima nije bio potpuno tranparentan i da je bilo proceduralnih grešaka. Također je zamolio bošnjačke valsti da ne povlače jednostrane poteze po ovom pitanju.

Uzevši u obzir brzinu i princip rada UN-a, policajci kojima je nanesena nepravda ispriku nikad neće dočekati, ali možda se, ako budu imali sreće, mogu nadati da će njihov status biti razriješen o ovom desetljeću.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara