Zabranjeni govor u UN-u

HILLEL NEUER, predsjednik UN Watcha, dijela Povjerenstva američkih Židova, u petak je u UN-u podigao strahovitu buru kad je na sjednici UN-ovog Vijeća za ljudska prava napao tu organizaciju, nazvavši ju diktatorskom i optuživši ju da zanemaruje obveze koje joj je propisala Elenor Roosevelt.

U žestokom govoru, kojime je usporedio neaktivnost tog vijeća po pitanju kršenja ljudskih prava diljem svijeta s brojnim rezolucijama koje donosi protiv Izraela, Hillel se žestoko obrušio na sam smisao UN-a.

"Rasističke ubojice i silovatelji darfurskih žena govore nam kako im je stalo do prava palestinskih žena; Okupatori Tibeta brinu o okupiranima; Koljači muslimana u Čečeniji brinu o muslimanima", rekao je Hillel, udarivši po Kini i Rusiji, koje blokiraju rezolucije Vijeća sigurnosti protiv režima koji su više nego despotski, dok istodobno sami provode oštru represiju, i "zalažu" za prava obespravljenih.

"Trogodišnji Salam Balousha i njegova dva brata ubijeni su u svom autu od strane ljudi Ishmaila Haniyeha. Zašto je ovo vijeće odlučilo šutjeti o tome? Zato što se ne može okriviti Izrael. Zato što, da kažemo istinu, diktatore koji vode ovo vijeće uopće nije briga za Palestince, ili za ljudska prava uopće", nastavio je.
 
"Pitate što se dogodilo sa snovima osnivača? Kakve grozne laži, pa oni se pretvaraju u noćne more.", završio je Hillel jedno od najžešćih izlaganja u UN-u ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luis Alfonso de Alba, predsjednik Vijeća, bio je toliko ljut nakon ovog izlaganja da je rekao da mu je ovo prvi put da nekome ne može zahvaliti na izlaganju i upozorio Hillela da će "svaka daljnja izjava dana u tom tonu biti izbačena iz zapisnika".

Hillel je postavio svoju izjavu na internet, pod nazivom "Zabranjeni govor u UN-u", a može ju se naći na brojnim stranicima na, uključujući i Youtube.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara