Razmatra se razmjena zarobljenika između Izraela i Palestinaca

IZRAELCI razmatraju zahtjev koji su dobili od Hamasa za puštanjem velikog broja zarobljenika u zamjenu za 20-godišnjeg pripadnika Izraelskih obrambenih snaga, Gilada Shalita, koji je otet od strane militanata povezanih s Hamasom prošlog ljeta.

Za Shalitovo puštanje (koje je jedna od glavnih točaka prijepora između Izraela i palestinskih vlasti) Hamas je već nekoliko puta poslao liste sa stotinama imena svojih ljudi koje su htjeli da Izrael pusti, ali Izraelci su odbijali surađivati s njima.  Sad su izraelski obavještajci rekli medijima da su spremni razmotriti palestinske zahtjeve, ali da će dogovor potrajati neko vrijeme.

Mahmoud Abbas, palestinski predsjednik, obećao je da će Shalit biti oslobođen prije nego se formira nova vlada, ali to nije uspio ispuniti. Sad je izrazio želju da se  stvar razriješi što prije. Premijer Ishmail Haniyeh pridružio mu se u željama, ali je i dodao da nema nikakvu kontrolu nad otimačima.

Spekulira se o mogućem broju Palestinaca koje bi Izrael trebao pustiti. Jedan palestinski dužnosnik spomenuo je brojku od oko 350 imena, dok neke izraelske novine spekuliraju o 1300 imena.

Novine "Maariv" napisale su da se na listi Palestinaca koje bi trebalo pustiti nalaze Ahmed Saadat, lokalni vođa radikalne grupe Popularni front za oslobođenje Palestine, i Marwan Barghouti, koji u Izraelu služi pet uzastopnih doživotnih kazni za svoju ulogu u napadu u kojem je poginulo 5 Izraelaca i jedan grčki redovnik.

Premijer Izraela Ehud Olmert rekao je kako Barghoutijevo puštanje nije na dnevnom redu. Iako, spekulira se o tome da bi se njega moglo pustiti da se ojača Fatah. Barghouti je smatran najizglednijim nasljednikom Mahmouda Abbasa i ima veliki utjecaj u palestinskim krugovima.

Sve u svemu, čini se da bi moglo doći do puštanja određenog broja palestinskih zarobljenika, ali proces će sigurno potrajati i biti pod budnim okom politike.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara