LEŠ U ŠKRINJI

Razotkrivena strategija obrane Smiljane Srnec: Baciti sumnju na pokojnog oca

Razotkrivena strategija obrane Smiljane Srnec: Baciti sumnju na pokojnog oca
Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

DANAŠNJE suđenje Smiljani Srnec, koja je optužena da je ubila sestru, razotkrilo je strategiju njezine obrane.

>> VIDEO Suđenje za leš u škrinji, svjedok: Lagala je, manipulirala i kockala

“Činjenice koje zahtijevaju razjašnjenje su: vrijeme kada je žrtva posljednji put viđena živa, tko je lagao i prikrivao istinu u obitelji Dominić, tko je sve živio u obiteljskoj kući, tko su bile agresivne osobe u obitelji, je li okrivljena mogla sama pohraniti tijelo žrtve”, rekao je u uvodnoj riječi Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec optužene da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njen leš sakrila u zamrzivač koji nitko nije otvarao 19 godina. 

Još troje mogućih ubojica

I dok tužiteljstvo tvrdi da je Smiljana Srnec jedina mogla počiniti jedno od najintrigantnijih ubojstava posljednjih godina – ne toliko zbog pet udaraca tupim predmetom u lijevu stranu glave, koliko zbog dva desetljeća skrivanja leša u zamrzivaču u obiteljskoj kući – strategija je obrane da baci sumnju na nekog drugog počinitelja.

“Ne može se osuditi Smiljanu Srnec jer ne želi reći tko je ubio njenu sestru”, rekao je odvjetnik na početku suđenja te naveo da su u 2000. godine stalno u kući živjeli Smiljana, njen otac Martin, Smiljanina kći koja je tada bila sasvim mala djevojčica te povremeno Smiljanina i Jasminina majka Katarina, koja je na više tjedana dolazila s rada u Austriji. Uz leš su pronađeni i tragovi zasad nepoznate muške osobe pa se krug sumnjivaca, smatra obrana, mora i dodatno proširiti. Na njima, kažu, nije da otkrivaju tko je počinitelj umorstva, nego tužitelji moraju izvan svake sumnje dokazati da je to upravo optužena Smiljana Srnec. Dakle, uz razumljivo isključenje malene djevojčice, obrana smatra da su moguće ubojice i otac i majka Jasmine Dominić te nepoznata muška osoba.

Uporno pitaju je li otac bio nasilan

Sudeći prema smjeru ispitivanja svjedoka koje je provodila obrana, svakog su pitali je li Martin Dominić bio nasilan i je li bio sklon alkoholu, jasno je da sumnju pokušavaju baciti na Martina Dominića. Bacanje takve sumnje za obranu je iznimno praktično. Martin Dominić je pokojan i ne može se braniti, a ostali članovi obitelji iskoristili su u mogućnost da kao srodnici ne svjedoče na suđenju. I dok su svjedoci redom iskazivali da je Martin imao običaj napiti se, nitko nije izjavio da je ikada napravio ikakav eksces ili pokazivao nasilničke sklonosti.

Malo forenzičkih dokaza

S druge strane tužiteljstvo tek treba predočiti čvrste forenzičke dokaze, a njih nema puno zbog proteka vremena. Imaju tragove s crne plastične vreće kojom je bila zamotana glava ubijene i komadić gumene rukavice. Oružje kojim je počinjeno ubojstvo nikada nije pronađeno. 

Međutim, da bi obrana uspjela posijati sumnju, morali bi razumno objasniti zašto nitko osim Smiljane Srnec nije čuo ni vidio Jasminu Dominić od 2000. do 2005. godine kada je konačno prijavljen njen nestanak.

Obiteljske laži i seoske afere

“U ovom postupku će se raspravljati o obiteljskim tajnama i lažima i tako tražiti odgovor na pitanje tko je ubio Jasminu Dominić”, ustvrdio je odvjetnik Golubić. O tim će se tajnama i lažima vjerojatno očitovati i optužena Smiljana Srnec koja je najavila da će svoju obranu iznositi nakon što tužiteljstvo ispita svjedoke. Zasad je isplivala jedna seoska tajna – Jasmina Dominić bila je u vezi s oženjenim Romeom Kanižajem koji je na suđenju pokušao relativizirati tu vezu iako nije potpuno jasno kakva je poveznica tog odnosa s umorstvom i zašto je tužiteljstvo imalo potrebu pitati ga o tome.

"Dokazat ćemo da okrivljena nije bila agresivni član obitelji nego su to bili drugi članovi obitelji”, rekao je odvjetnik Golubić.

Tužiteljstvo tvrdi upravo suprotno i zato će biti zanimljivo čuti mišljenje vještaka koji su ispitivali Smiljanino psihičko stanje. Oni su trebali svjedočiti u petak, ali su se ispričali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara