Razvijen jeftin test za praćenje liječenja AIDS-a

SKUPINA engleskih i zambijskih liječnika razvila je vrlo jeftin test za praćenje liječenja AIDS-a antiretroviralnim lijekovima koji se temelji na mjerenju jednog enzima iz kapljice krvi sasušene na filter papiru, prenosi medicinski časopis The Lancet.

Test bi mogao biti od neprocjenjive vrijednosti jer antiretrovirusno liječenje postaje sve dostupnije zemljama u razvoju, a brojanje CD4 stanica - stanica imunološkog sustava - za njih je nerealno, ističu autori projekta, liječnik Alimuddin Zumla s londonskog University Collegea i njegovi zambijski kolege sa Sveučilišne bolnice u Lusaki.

Brojanje tih stanica nužno je za procjenu reakcije organizma pacijenata na terapiju.

Mali broj CD4 stanica u krvi glavni je pokazatelj na osnovu kojeg se liječnici odlučuju za intenzivnu terapiju. Isto tako, porast tih stanica na više od 200 milijardi po mililitru krvi dokaz je znatnog oporavka imunološkog sustava kod oboljelih od AIDS-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnik Zumla istaknuo je da njihova metoda omogućuje proizvodnju jeftinih testova za praćenje uspješnosti liječenja u siromašnim i zabačenim ruralnim područjima.

Taj enzimski test mogao bi se koristiti i za mjerenje količine virusa HIV-a u krvi, što je postojećim metodama iznimno skupo, dodao je.

(Hina) zt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara