Reakcije iz Europe na uhićenje Duhačeka: Takav tretman novinara je neprihvatljiv

Reakcije iz Europe na uhićenje Duhačeka: Takav tretman novinara je neprihvatljiv
Foto: Filip Kos/PIXSELL, OSCE

PREDSTAVNIK OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir izrazio je zabrinutost o tužbama i pritvoru novinara Gordana Duhačeka.

U svojoj objavi na stranicama OSCE-a piše kako je Duhaček uhićen na zagrebačkom aerodromu te kako je prema pisanju lokalnih medija pod istragom zbog kritičkih i satiričnih tvitova koje je objavio na privatnom računu.

“Takav tretman novinara zbog njihovih stavova je neprihvatljiv"

Poručio je kako je spreman raditi s vlastima na reformi zakona. 

“Takav tretman novinara zbog njihovih stavova je neprihvatljiv. Sloboda govora je osnovno ljudsko pravo i mora ga se poštovati. Kažnjavanje novinara zbog dijeljenja komentara na društvenim mrežama ometa njihovo pravo na izražavanje i slobodno mišljenje te potiče autocenzuriranje, što podriva slobodu medija u zemlji”, rekao je Desir. 

“Zakoni moraju štititi slobodu govora i pružiti sigurnost za slobodu medija”, dodao je i poručio kako  je spreman raditi s vlastima na reformi zakona. 

Dodatno se prisjetio OSCE-ove odluke o sigurnosti novinara koja poziva države potpisnice da “javno i bez zadrške osude sve napade i nasilje prema novinarima poput ubijanja, mučenja nestanaka, arbitrarnih uhićenja, arbitrarnog pritvaranja i arbitrarnog protjerivanja, zastrašivanja, maltretiranja i prijetnji u bilo kojem obliku”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara