Reakcije na fašističku izjavu: Vaso Brkić bijesan, Grmoja objavio snimku...

Reakcije na fašističku izjavu: Vaso Brkić bijesan, Grmoja objavio snimku...
Screenshot: YouTube

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzu.

Govor je završio riječima: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine!"

Ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije bila je jedna od temeljnih ideja talijanskog fašizma. U Italiji i danas postoje snažne revizionističke struje, ali ovo je prvi put da je jedan visoko pozicionirani čelnik EU-a kazao nešto ovakvo.

Plenković još šuti, Tajani je član HDZ-u sestrinske stranke

Krenule su prve reakcije.

"U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU-a. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije", komentirao je slovenski premijer Marin Šarec na Twitteru.

Andrej Plenković, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a, još uvijek šuti. Inače, HDZ je sestrinska stranka sa strankom Forza Italia čiji je član Antonio Tajani. Obje su stranke dio EPP-a, Europske pučke stranke.

Picula: Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije

Slučaj je komentirao i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

"Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti", kazao je Tonino Picula.

Borzan: Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija

"Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma", kazala je Biljana Borzan.

Jakovčić: Sramotno. Moje povjerenje više nema

Istup Talijana komentirao je i Ivan Jakovčić.

"Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema", kratko je komentirao na Twitteru.

Ruža Tomašić: Tajanijev nastup je sramotan

"Tajanijev je istup sramotan i pokazuje koliko su daleko spremni ići "veliki europejci" u borbi za glasove. S europskih vrijednosti te dobrosusjedskih odnosa i suradnje brzo se prebace na imperijalizam i velikonacionalne projekte. Sve za glasove, a u isto vrijeme prozivaju populiste i sebe proglašavaju glavnim borcima protiv populizma. Da nije tragično, bilo bi smiješno! Po dolasku u Strasbourg poslat ću i prosvjedno pismo Tajaniju, a sa svojom ću grupacijom razmotriti i ostale mogućnosti. Dalmacija i Istra su hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo iskoristiti da cijelu Europu podsjetimo na teror koji su proživjele pod talijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, barem što se mene tiče, neće proći tek tako", kazala je Ruža Tomašić za Index.

Dubravka Šuica: Dobro se sjeća narod kakav je bio talijanski teror

Dubravka Šuica, HDZ-ova europarlamentarka, prva je istaknuta HDZ-ovka koja je komentirala Tajanijeve izjave. No, zanimljivo, ona ga nije osudila niti pozvala na odgovornost. Riječ je o zapravo prilično mlakoj reakciji.

"Dobro se sjeća narod Istre i Dalmacije kakav je bio talijanski teror. Razumijem da narod komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena", napisala je Šuica na Twitteru.

Grmoja: Glas za Andreja Plenkovića je glas za velikosrbina Vučića

Oglasio se i MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja. Tajaniju je poručio:

"Ovdje iz hrvatske Dalmacije poručujem mu: Kada MOST uđe u Europski parlament, neće se više tako lako šepuriti s ovakvim izjavama.

Hrvatska Dalmacija i Istra su puno pretrpjele od talijanskog imperijalizma i fašizma. I dan-danas Talijani koriste naše resurse i naše more dok hrvatska vlada ne želi proglasiti isključivi gospodarski pojas. Naš prijedlog o proglašavanju isključivog gospodarskog pojasa nalazi se na dnu reda hrvatskog sabora već više od godinu dana.

Drage Hrvatice i Hrvati, dragi građani Hrvatske, važno je da znate da je glas za Andreja Plenkovića glas za velikosrbina Vučića i talijanskog imperijalistu Tajanija", rekao je Grmoja u videu koji je objavio na Facebooku.

Vaso Brkić: Ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri

Svoj komentar dao je i potpredsjednik HDZ-a i sabora Milijan Brkić.

"Gledajte, hrvatski narod jako dobro zna povijest. Ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri", rekao je oštro Brkić za N1.

"Što se tiče poruke, poručio bih mu da te ideje prodaje negdje drugo. U Hrvatskoj te ideje neće proći. Ovo je hrvatska država, stvorena je u Domovinskom ratu, za nju je puno krvi palo. Hrvatski branitelji i narod to neće dozvoliti, ako mu to prolazi neka to prodaje u Europskom parlementu, Hrvatskoj neće", poručio je Brkić.

MORH: Istra i Dalmacija su hrvatske regije s dugom poviješću

Oglasilo se i Ministarstvo obrane.

"Hrvatska je samostalna i suverena država, Istra i Dalmacija su hrvatske regije s dugom poviješću i izjave talijanskog predsjednika EU parlamenta smatram neprimjerenima i osudujem takvu retoriku", stoji u objavi MORH-a na Twitteru.

Bernardić: Skandalozno i sramotno

Šef SDP-a Davor Bernardić smatra da je ovo "najgori oblik povijesnog revizionizma".

"Ovo je najgori oblik povijesnog revizionizma od strane jednog tako visoko pozicioniranog političara. Skandalozno i sramotno. Ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije bila je ideja fašizma. Moderna Hrvatska je nastala na tekovinama antifašizma i borbi protiv fašizma", rekao je Bernardić.

Marija Pejčinović Burić nema pojma što će s fašističkim izjavama

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, na pitanje hoće li Hrvatska podnijeti neke korake, odgovorila je da je na Europskom parlamentu da se očituje. Tek onda će Hrvatska vidjeti što će i kako reagirati. Više pročitajte OVDJE.

Marijana Petir traži javnu ispriku

"Izjavu predsjednika Tajanija koja je obojena povijesnim revizionizmom a kojom implicira da su Istra i Dalmacija talijanske, uvredljiva je za sve građane Republike Hrvatske, baca sjenu na nevine žrtve koje su fašisti ubili, doprinosi narušavanju bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije i stvaranju antieuropskog ozračja. Zajedno s drugim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu pripremam pismo kojim osuđujemo takvu izjavu koja je svojevrsni napad na hrvatski suverinitet i zahtijevamo javnu ispriku zbog izrečenog", rekla je europarlamentarka Marijana Petir.

Željana Zovko, HDZ: Očekujem ispriku

"Najoštrije osuđujem ovako nepromišljene izjave i očekujem objašnjenje i ispriku predsjednika EU parlamenta Tajanija", kazala je HDZ-ova europarlamentarka za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara