REAKCIJE NA ISTANBULSKU "Ministrice su o nasilju trebale govoriti kad je Tomašević ženu sastavio s radijatorom"

REAKCIJE NA ISTANBULSKU "Ministrice su o nasilju trebale govoriti kad je Tomašević ženu sastavio s radijatorom"

Foto: Patrik Maček/Pixsel, Hina

STIŽU brojne reakcije na vladino jednoglasno usvajanje Istanbulske konvencije.

"Smatramo kako je Istanbulsku konvenciju nužno ratificirati u Hrvatskom saboru, bez obzira na Vladinu dodatnu izjavu. Zaštita žena, naših kćeri, sestara, prijateljica, važnija je od borbe s imaginarnim neprijateljem i 'mračnim silama'. Bezrezervno podržavamo ovaj dokument koji se protivi nasilju i podržavamo edukaciju kao primarni alat kojim spašavamo živote naših sugrađanki", komentirala je Marijana Puljak, predsjednice stranke Pametno.

"Sve što su danas o nasilju nad ženama izrekle ministrice na sjednici Vlade, trebale su reći onog dana kad je Mara Tomašević javno progovorila o tome kako ju je muž sastavio s radijatorom. A ne “to je tako u braku”", napisala je Jadranka Kosor na Twitteru.

 

 

Zekanović: Ovo je skretnica u odnosima HDZ-a i HRAST-a

"Moje povjerenje će imati hrvatski narod. Svatko tko se naziva demokršćaninom, može li podržati ovakvu odluku, recite mi", rekao je Zekanović.

"Ovo je skretnica u odnosima HDZ-a i HRAST-a", dodaje.

Zekanović kaže kako čeka da vidi "hrabre kolege demokršćane kako će glasovati u saboru, kako kaže Plenković ili biskupi".

Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež izdali su priopćenje povodom prihvaćanja Istanbulske konvencije u kojem se naglašava "duboko i otvoreno protivljenje". Ovi predstavnici Crkve smatraju kako se prihvaćanjem Konvencije ruši opstojnost hrvatske države i to zbog nametanja, kako kažu, "rodne ideologije". Ta ideologija, smatraju franjevci "otvara prostor redefiniranju majčinstva i očinstva te uloga u braku i obitelji". Priopćenje prenosimo u cijelosti OVDJE.

Divjak: Neće biti problema s primjenom Istanbulske

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako neće biti problema s primjenom Istanbulske konvencije u obrazovanju jer hrvatski zakoni posebno vode računa o ravnopravnosti spolova.

"Što se obrazovanja tiče, nemamo nekih posebnih problema zato jer su naši zakoni tako posloženi da posebno postuliraju brigu oko ravnopravnosti spolova. Što se tiče drugih područja, nisam toliko upućena u zakonodavni okvir", rekla je Divjak novinarima. Što se tiče rodne ideologije u obrazovanju, Divjak je odgovorila kako "ne zna što bi to točno značilo s obzirom da rodne ideologije, koliko ja čitam, u Konvenciji ionako nema".

"Sve što je zamislio gospodin Plenković to će i provesti uz potporu svojih pouzdanih partnera, dakle ne samo Kluba HDZ-a, gospodina Tomislava Sauche i Milorada Pupovca, već se taj bazen sada širi i prema prirodnom partneru - a to je SDP", izjavio je u stanci sjednice Gradske skupštine saborski zastupnik i zastupnik u Skupštini Zlatko Hasanbegović.

Dejan Jović: Tako treba

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara