BREXIT

Reakcije na skandaloznu odluku Borisa Johnsona: "Ovo je objava rata"

Reakcije na skandaloznu odluku Borisa Johnsona: "Ovo je objava rata"
Foto/screenshot: Twitter/EPA

NAKON što je objavljeno da će britanski premijer Boris Johnson od kraljice zatražiti suspenziju parlamenta, nižu se gnjevne reakcije tamošnjih oporbenih političara, ali i šire javnosti.

Podsjetimo, britanski mediji danas su objavili kako će vlada premijera Borisa Johnsona od kraljice zatražiti suspenziju parlamenta samo par dana nakon što se zastupnici vrate s ljetne stanke u rujnu i, što je još važnije, nekoliko tjedana prije roka za Brexit 31. listopada. 

Johnson je u međuvremenu potvrdio da je razgovarao s kraljicom Elizabetom i da će zatražiti od nje suspenziju, odnosno prorogaciju parlamenta, od sredine rujna do 14. listopada, kad će kraljica održati svoj govor.

Konzervativni zastupnik i protivnik Brexita: "Ovo je nečuveno, vlada će pasti"

To znači da britanski zastupnici vjerojatno neće imati vremena izglasati ikakav zakon koji bi spriječio Johnsona i njegovu vladu da realiziraju Brexit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Europske unije, bez dogovora s Bruxellesom.

Među prvim reakcijama ističe se ona konzervativnog zastupnika i protivnika Brexita u kampanji pred referendum 2016., Dominica Grievea, koji je ovo nazvao "nečuvenim potezom". Upozorio je i da bi to moglo dovesti do glasanja o nepovjerenju vladi. "Vlada će pasti", rekao je Grieve za BBC.

Velika Britanija je jedna od najstarijih parlamentarnih demokracija na svijetu i stoga ne čudi da je ovakav potez Borisa Johnsona izazvao zgražanje u toj zemlji.

13:50 Glavni predstavnik Europskog parlamenta za Brexit, Guy Verhofstedt, prozvao je ovaj plan Johnsonove vlade na Twitteru.

"'Preuzimanje kontrole' nikad nije izgledalo tako zlokobno. Kao kolega zastupnik, moja solidarnost je s onima koji se bore da se njihovi glasovi čuju. Suzbijanje rasprave o dubokim izborima neće pomoći donijeti stabilnu budućnost odnosa između EU-a i Velike Britanije", napisao je Verhofstedt.

13:30 Prvi ministar Walesa, Mark Drakeford, pridružio se zahtjevima za novim referendumom. 

"Boris Johnson borio se u referendumskoj kampanji da vrati moć u ruke parlament, a sad želi da kraljica zatvori vrata naše demokracije. Tvrdnje kampanje "Leave" (za napuštanje EU-a) raspadaju se. Vrijeme je da ovo pitanje postavimo narodu", napisao je Drakeford na Twitteru.

13:15 Peticija kojom se od vlade traži da ne suspendira, odnosno ne prorogira parlament već je prikupila 77 tisuća potpisa. "Parlament ne smije biti prorogiran ili raspušten osim ako i dok period za ispunjenje članka 50 (o izlasku iz EU-a) ne bude dovoljno produljen, ili Velika Britanija ne odustane od izlaska iz EU-a", stoji u tekstu peticije.

13:00 Predsjednik Laburističke stranke i lider oporbe Jeremy Corbyn objavio je priopćenje povodom najave suspenzije parlamenta. 

"Zgrožen sam bezobzirnošću Johnsonove vlade, koja govori o suverenitetu, a želi suspendirati parlament kako bi izbjegla nadzor svojih planova za bezobzirni Brexit bez dogovora. To je skandal i prijetnja našoj demokraciji. Zato laburisti s ostatkom parlamenta rade na tome da se pozove ovu bezobzirnu vladu na odgovornost i da se spriječi katastrofalni Brexit bez dogovora, koji je parlament već odbio. Ako Johnson ima povjerenja u svoje planove, treba dati narodu da o njima odluči na općim izborima ili na referendumu", izjavio je Corbyn, čime je praktički podržao novi referendum o Brexitu. 

Laburistički ministar financija u sjeni John McDonnell opisao je Johnsonov potez kao "vrlo britanski puč". "Što god mislili o Brexitu, jednom kad dozvolite premijeru da sprečava slobodan i puni rad naših demokratskih institucija, na vrlo ste opasnom putu", napisao je McDonnell na Twitteru.

12:25 Novinar Financial Timesa, Sebastian Payne, prenosi da će vlada raspisati izvanredne izbore ako zastupnici izglasaju nepovjerenje vladi idući tjedan.

"Ako zastupnici izglasaju nepovjerenje, nećemo dati ostavku. Nećemo preporučiti drugu vladu, raspustit ćemo parlament, sazvati izbore između 1. i 5. studenog i bit će nula posto šanse za Grieveov prijedlog zakona (protiv Brexita bez dogovora)", navodi Payne na Twitteru, citirajući neimenovanog vladinog dužnosnika.

12:15 I predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow oglasio se o današnjoj vijesti, oštro prozivajući Johnsonovu vladu. 

"Nisam imao nikakvog kontakta s vladom, ali ako su izvještaji da želi prorogirati parlament potvrđeni, ovaj potez predstavlja ustavni skandal. Kako god da su to predstavili, savršeno je jasno da je svrha prorogacije da se spriječi da parlament raspravlja o Brexitu i izvrši svoju dužnost u postavljanju kursa za zemlju. U ovo vrijeme, jednom od najizazovnijih razdoblja u povijesti naše zemlje, vitalno je da naš izabrani parlament ima svoj glas. Ipak živimo u parlamentarnoj demokraciji. Gašenje parlamenta bio bi prijestup protiv demokratskog procesa i prava parlamentaraca kao izabranih predstavnika naroda", poručio je Bercow. 

12:00 Bivši ministar financija Phillip Hammond izjavio je na Twitteru da bi sprečavanje parlamenta da pozove vladu na odgovornost u vrijeme "nacionalne krize bilo ustavni skandal" i "duboko nedemokratično". Hammond je, podsjetimo, bio ministar u vladi Johnsonove prethodnice Therese May, a prošlog mjeseca, nakon što je Johnson postao premijer, dao je ostavku. Otada je žestoki protivnik Brexita bez dogovora. 

13:00 Premijer Johnson izašao je pred televizijske kamere i potvrdio da je zatražio od kraljice suspenziju parlamenta do kraljičina govora, za koji je potvrdio da je zakazan za 14. listopada. No Johnson poriče da je suspenzija motivirana nesuglasicama oko Brexita, već tvrdi da se samo radi o "nastavljanju planova da odvedu tu zemlju naprijed".

"To je potpuno neistinito, Ako pogledate što radimo, donosimo novi zakonodavni program o kriminalu, o bolnicama, osiguravamo sredstva za obrazovanje koja trebamo i bit će sasvim dovoljno vremena i prije i poslije tog ključnog summita 17. listopada, dovoljno vremena u parlamentu da zastupnici rasprave o EU, da rasprave o Brexitu i svim ostalim pitanjima", rekao je Johnson, osvrćući se na optužbe da želi ušutkati parlament u ključnom trenutku odluke.

11:45 Na Twitteru se oglasio i Tom Brake, glasnogovornik stranke Liberalni demokrati, koji je ustvrdio da se radi o "objavi rata". 

"Ako je BBC u pravu, Boris Johnson je upravo bacio rukavicu u lice parlamentarnoj demokraciji. Majka svih parlamenata neće mu dozvoliti da isključi narodni parlament iz donošenja najvažnije odluke s kojom se suočava naša zemlja. Njegova objava rata bit će dočekana s čeličnom šakom", napisao je Brake.

11:30 Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon izjavila je na Twitteru da bi današnji dan, ako zastupnici zajedničkim snagama ne zaustave Johnsona, mogao biti zapamćen kao "mračni dan za britansku demokraciju". 

11:20 "Ovaj potez je skandalozna uvreda našoj demokraciji. Ne smijemo dozvoliti da se to dogodi", napisao je laburist Tom Watson na Twitteru.

11:15 "Ovo je čin kukavičkog premijera koji zna da parlamentarni zastupnici nikad ne bi prihvatili njegov Brexit bez dogovora. Ovo je nečuveno, parlament i narod to neće nikad prihvatiti", napisala je na Twitteru oporbena zastupnica Caroline Lucas uz hashtag #blockthecoup (zaustavite puč).

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara