Referendumske inicijative dobit će uvid u nevažeće potpise

Referendumske inicijative dobit će uvid u nevažeće potpise
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTARSTVO uprave objavilo je na svojim stranicama kako predstavnicima Građanske inicijative Narod odlučuje kao i predstavnicima Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj omogućava uvid u potpise birača koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima.

Podsjetimo, u Izvješću Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača objavljeno je kako spomenute inicijative nisu skupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Potom je premijer na sjednici vlade objavio da će inicijativama biti omogućen uvid u nevažeće potpise.

Deset predstavnika po pitanju

Ministarstvo je poručilo kako inicijative mogu odrediti do deset predstavnika po referendumskom pitanju radi ostvarivanja uvida.

"Zainteresiranoj javnosti, odnosno potpisnicima iz zahtjeva građanskih inicijativa omogućuje se uvid u njihove potpise koji su proglašeni neispravnim, odnosno nevažećim prema Izvješću Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „Narod odlučuje“ o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske i Narod odlučuje o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a te Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj", poručuju na stranicama Ministarstva.

Dodaju i kako je zahtjeve potrebno ostaviti na obrascima isključivo elektroničkim putem na e-adresu uvid-potpisi@uprava.hr do 26. listopada 2018. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara