"Reforma drugog mirovinskog stupa je neophodna"

SINDIKAT umirovljenika Hrvatske (SUH) je izvijestio kako zahtijevaju hitnu reformu drugog stupa mirovinskog osiguranja te podržavaju osnivanje stručne skupine koja će analizirati učinkovitost drugog stupa mirovinskog osiguranja. U stručnoj skupini, kako navode, trebaju sudjelovati i predstavnici umirovljenika i radnika.

SUH traži da se hitno pronađe mogućnost za radnike koji su se u dobi od 40. do 50. godina života opredijelili za drugi mirovinski stup, da im se prigodom umirovljenja omogući prijenos mirovinske štednje iz drugoga stupa u mirovinski fond generacijske solidarnosti i umirovljenje iz tog fonda - ako je to za njih povoljnije.

"Po našim saznanjima drugi stup se pokazao najstabilnijim u zemljama koje su odabrale dobrovoljni značaj drugoga stupa, i to temeljem kolektivnih ugovora radnika i poslodavaca, bilo da su uplatitelji samo poslodavci (Slovenija) ili i radnici i poslodavci (Češka)", navode u SUH-u.

SUH inzistira da se izvrši duboke izmjene u radu upravnih i nadzornih organa mirovinskih fondova drugoga stupa na način da najmanje trećina članova bude iz redova predstavnika umirovljenika i radnika, jer je riječ o novcu koji oni ulažu ili su uložili, a zahtijevaju i da se smanje provizija i drugi troškovi upravljanja mirovinskim fondovima.

I.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara