Rekordne poplave na istoku Australije, a najgore tek dolazi

Rekordne poplave na istoku Australije, a najgore tek dolazi
Foto: EPA

POPLAVE koje se događaju jednom u stoljeću, a pogodile su saveznu državu Queensland u istočnoj Australiji, vjerojatno će se još pogoršati s obzirom na najavljene snažne oborine koje bi u subotu trebale pogoditi to područje.

Neki stanovnici u okolici obalnog grada Townsvillea u sjevernom dijelu Queenslanda već su evakuirani nakon udara monsunskih kiša koje su pogodile tu regiju, rekao je glasnogovornik Ureda za meteorologiju.

Prognostičar iz tog ureda Adam Blazak nije rekao koliko je ljudi evakuirano, no dodao je kako je poplava u nekim područjima dosegla "značajne" razine.

"Normalno je da nalet monsuna može potrajati nekoliko dana, no ovaj traje već dulje od tjedna te je izgledno da će potrajati još nekoliko dana", rekao je Blazak.

Između 150 i 200 milimetara kiše očekuje se u Townsvilleu u subotu, što je jednako prosjeku padalina u jednom cijelom mjesecu.

Lokalne vlasti izdale su uzbune za poplavu u subotu ujutro te su poručile stanovnicima da izbjegavaju korištenje cesta i da razmotre privremenu selidbu na povišene lokacije ako se vrijeme pogorša.

S druge strane, u požarima na južnom dijelu otočne australske savezne države Tasmanije izgorjelo je gotovo 190.000 hektara zemlje, objavile su vatrogasne službe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara