Republikanski "čekić" napušta mjesto kongresnog čelnika

TOM DE LAY, republikanski kongresmen iz Teksasa, izjavio je kako više nema namjeru vratiti se na mjesto vođe većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

De Lay, koji je na to mjesto izabran 2002. godine, bio ga je prisiljen, prema njegovim riječima "privremeno", napustiti nakon što je protiv njega u Teksasu podignuta optužnica zbog ilegalnog financiranja izborne kampanje. Republikanska stranka, koja je za vršioca dužnosti postavila Roya Blunta iz Missourija, je držala kako će ta optužnica, iza koje stoji demokratski državni tužitelj s političkim ambicijama, biti lako oborena.

No, nedavna odluka lobista Jacka Abramoffa da prizna krivnju pred federalnim sudovima je u potpunosti promijenila konstelaciju političkih snaga. Abramoff, uz čije ime se vezuje  jedan od najgorih slučajeva političke korupcije u posljednja dva desetljeća, je poznat po bliskim vezama s cijelim nizom republikanskih kongresmena, uključujući De Laya. Odmah nakon tog priznanja među De Layevim stranačkim drugovima su se pojavili glasovi koji traže njegovo permanentno uklanjanje sa stranačkih dužnosti, ne bi li tako Republikanskoj stranci omogućili da na kongresne izbore u studenome ide sa što manje negativnog publiciteta.

Suočen s pritiskom, De Lay je bio prisiljen dati izjavu koja u praksi znači njegovu neopozivu ostavku na mjesto drugog po važnosti republikanskog čelnika u Kongresu i jedno od najvažnijih političkih funkcija u SAD.

59-godišnji De Lay je bio jedan od najbližih političkih saveznika Georgea W. Busha, s kojim, uz teksaško podrijetlo, dijeli i mnoge druge detalje biografije. Slično kao i predsjednik SAD, i De Lay je mladost proveo kao plejboj te se dugo vremena borio s alkoholizmom, sve dok mu okretanje fundamentalističkom kršćanstvu 1980-ih nije promijenilo život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

De Lay je u Kongres prvi put izabran 1984. godine, da bi vrlo brzo napredovao u redovima republikanske kongresne frakcije i 1988. postao zamjenikom stranačkog "biča" - dužnosnika čiji je zadatak brinuti se da zastupnici glasuju u skladu sa stranačkim platformama. Godine 1994. bio je, zajedno s Newtom Gingrichom, jedan od arhitekata "Republikanske revolucije" - odnosno preuzimanja većine u oba doma Kongresa, no s Gingrichem, kao i Dickom Armeyem, njegovim nasljednikom na mjestu vođe kongresne većine, će se postupno razići po mnogim političkim pitanjima.

Uz konzervativne političke stavove, De Lay je bio poznat i po često ne previše suptilnim, ali prilično efikasnim metodama kojima je osiguravao da republikanski kongresmeni glasuju u skladu s platformom Georgea W. Busha. Zbog toga je dobio nadimak "Čekić", koji će poslije koristiti u izbornim kampanjama.

Demokratskoj stranci je De Lay postao trn u oku nakon što je u skladu s popisom stanovništva 2000. godine Teksas povećao broj mjesta u Zastupničkom domu Kongresa. De Lay je vodio operaciju kojoj je cilj bio raspodjeliti nove izborne okruge na taj način da republikanci automatski imaju većinu. Iako uspješna, ta je operacija je bila temeljom za optužnicu koja se protiv De Laya vodi u Teksasu.

Tom De Lay je izjavio kako ima namjeru ostati u Kongresu, odnosno kako će se kandidirati za izbore na studenom.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara