Reuters: FBI istražuje Johnson & Johnson, Siemens, General Electric i Philips

Reuters: FBI istražuje Johnson & Johnson, Siemens, General Electric i Philips
Ilustracija: EPA

FBI je pokrenuo istragu protiv korporativnih divova Johnson & Johnsona, Siemensa, General Electrica i Philipsa zbog sumnje da su podmićivali brazilske dužnosnike u slučaju vezanom za prodaju medicinske opreme, kazala su za Reuters dva brazilska istražitelja.

Brazilski tužitelji sumnjaju na to da su te kompanije u protekla dva desetljeća podmićivale vladine dužnosnike kako bi osigurale narudžbe medicinske opreme, namijenjene sustavu zdravstvene skrbi u toj južnoameričkoj zemlji.

Podmićivali dužnosnike?

Brazilske vlasti tvrde da se više od 20 tvrtki možda udružilo u kartel koji je podmićivao dužnosnike. Optužuju i vladu da je napuhivala cijene medicinske opreme, poput uređaja za magnetsku rezonancu i opreme za protetiku.

Johnson & Johnson, Siemens, General Electric i Philips, čija ukupna tržišna kapitalizacija iznosi gotovo 600 milijardi dolara, prema cijenama dionica na jučerašnjem zatvaranju tržišta, najveća su inozemna poduzeća protiv kojih je u Brazilu u proteklim godinama pokrenuta istraga zbog sumnje u korupciju.

Ako se utvrdi da su prekršile zakone, velike američke i europske kompanije mogle bi se suočiti i s velikim novčanim i drugim kaznama u SAD-u, prema zakonu o suzbijanju korupcije u inozemstvu (FCPA), koji građanima te domaćim i inozemnim kompanijama s vrijednosnim papirima izlistanim na američkim burzama zabranjuje podmićivanje stranih dužnosnika radi dobivanja posla.

Brazilska federalna tužiteljica Marisa Ferrari potvrdila je u intervjuu Reutersu da američko ministarstvo pravosuđa i Komisija za vrijednosne papire (SEC) pomažu u brazilskoj istrazi o kupnji medicinske opreme.

"Kontinuirano razmjenjujemo informacije s FBI-em u ovom slučaju (s medicinskom opremom). Oni traže dokumente i mi ih šaljemo. Zauzvrat nam pomažu u našoj istrazi", rekla je Ferrari, dodajući da su od američkog ministarstva pravosuđa i SEC-a dobili "puno materijala".

Ferrari nije željela navesti imena kompanija pod istragom američkih vlasti.

FBI nije htio ni potvrditi ni osporiti istragu

Istraga o podmićivanju u vezi s kupnjom medicinske opreme za javno zdravstvo tek je u povojima, kazala je. Dokazi ipak upućuju na zaključak da su kompanije u želji da izvuku zaradu iz poslova s brazilskim javnim zdravstvom često plaćale mito i namještale cijene.

Brazilski sustav javnog zdravstva spada među najveće u svijetu, skrbeći o više od 210 milijuna ljudi, podsjeća Reuters.

"Budući da je proračun brazilskog sustava javnog zdravstva toliko golem, ova priča (o mogućoj korupciji) uistinu je golemih razmjera", kazala je brazilska tužiteljica. "Ovaj prvi slučaj tek je sićušan djelić onoga što slijedi", dodala je.

Dva brazilska istražitelja blisko upoznata s predmetom potvrdila su Reutersu da su Johnson & Johnson, Siemens AG, General Electric i Koninklijke Philips NV pod lupom FBI-a zbog sumnje da su podmićivali brazilske dužnosnike. Željeli su ostati anonimni jer nisu ovlašteni davati informacije o američkoj strani istrage.

FBI nije htio ni potvrditi ni osporiti istragu. Iz američkog financijskog regulatora SEC-a, koji također istražuje je li prekršen zakon o zabrani podmićivanja inozemnih dužnosnika, elektronskom su poštom odgovorili  da ne žele komentirati moguću istragu.

Što kažu u optuženim tvrtkama?

Ni u General Electricu nisu željeli komentirati istragu povezanu s poslovanjem u Brazilu. U poruci dostavljenoj elektronskom poštom samo su naveli da ustraju u "poštovanju načela integriteta, zakona i pravne države u Brazilu i u svakoj zemlji" u kojoj posluju.

Njemački Siemens je putem elektronske pošte priopćio da "ne zna ni za kakvu FBI-evu istragu o udruživanju u kartel u Brazilu". "Naša je politika da uvijek surađujemo s policijskim istragama ako su pokrenute", dodaju.

Nizozemski Philips potvrdio je e-mailom da je pod istragom u Brazilu. U poslovnom izvješću za 2018. godinu priznali su da su "također primili upite od američkih vlasti u vezi s tim pitanjem".

U odgovoru Reutersu poslanom elektronskom poštom iz Philipsa su poručili: "Nije neuobičajeno da američke vlasti pokažu zanimanje za takva pitanja, a još je prerano za izvlačenje bilo kakvih zaključaka."

Iz američkog Johnson & Johnsona potvrdili su da su iz ministarstva pravosuđa i SEC-a dobili "preliminarne upite" vezano za prošlogodišnju pretragu brazilske policije u uredu u Sao Paulu. Dodali su i da surađuju s istražiteljima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara