Richard Gere: Salvini je mali Trump, koristi se neznanjem, iskorištava mržnju

Richard Gere: Salvini je mali Trump, koristi se neznanjem, iskorištava mržnju
Foto: EPa, Corriere.it

TALIJANSKI ministar unutarnjih poslova i čelnik desnice Matteo Salvini je "mali Trump" koji iskorištava ljudske strahove da bi dobio glasove, kazao je danas američki glumac Richard Gere, angažiran po pitanju migranata na Mediteranu. 

69-godišnji Gere nedavno se sukobio sa Salvinijem oko broda humanitarne organizacije Open Arms (Otvorene ruke). Italija je tom plovilu, na kojem je stotinjak migranata, zabranila pristajanje u njezine luke. 

Španjolska je ponudila svoje luke, no brod je to odbio jer bi putovanje do te zemlje trajalo predugo i njime bi se riskiralo zdravstveno stanje migranata, prenio je Reuters. 

Salvini tvrdi da Open Arms laže o stanju migranata i da je liječnička inspekcija talijanskih vlasti preko vikenda pokazala da situacija na plovilu nije hitna. 

"Salvini se koristi radikalnim neznanjem"

"Vaš ministar unutarnjih poslova ima isti mentalitet kao predsjednik Trump. Ustvari, Salvinija i zovem 'malim Trumpom'. Koristi se istim radikalnim neznanjem, iskorištava strah i mržnju", kazao je Gere za talijanske dnevne novine Corriere della Sera. 

Gere je posjetio Open Arms prije dva tjedna kao bi donio hranu migrantima i pružio im utjehu. Salvini ga je zbog toga pozvao da odvede migrante u Hollywood i primi ih "u svojim vilama". 

"Kad bi vaš ministar unutarnjih poslova proveo vrijeme s tim ljudima, poslušao njihove priče i obiteljske traume, promijenio bi svoj stav", rekao je glumac. 

Dodao je kako bi se htio sastati sa Salvinijem jer je "siguran da nije onakav kakvim se predstavlja u javnosti". 

"Ima obitelj, djecu, roditelje. No politiku koristi kao sredstvo za jačanje podrške. Život može biti jednostavan ako si iskren i govoriš iz srca", rekao je Gere. 

Salvini je 8. kolovoza obznanio da vladajuća koalicija s Pokretom pet zvijezda (M5S) više nije moguća pa je najavio izbore iz kojih bi, zbog velikog rasta popularnosti, mogao izaći kao premijer. 

No plan mu nije uspio.

Liga je predložila da se glasa o povjerenju vladi, ali su M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili raspravljati o tome pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija, piše Reuters. 

Ne želeći izgubiti vlast, Salvini je ublažio stajalište i rekao da je spreman nastaviti suradnju s M5S-om, uz moguće kadrovske izmjene u vladi, na što bivši saveznici nisu pristali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara