Rijeka: Ekrem Kadirić za ubojstvo iz 1991. osuđen na 15 godina zatvora

Ekrem Kadirić (43) osuđen je na Županijskom sudu u Rijeci za ubojstvo umaškog ugostitelja Srbislava Petrova u rujnu 1991. na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Tadašnji zapovjednik policijske postaje u Umagu Niko Barun (48) osuđen je na osam godina, a njegov pomoćnik Ivan Strmečki (44) na sedam godina zatvora.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Đurđa Jovanić u obrazloženju presude istaknula je da su za Baruna i Strmečkog olakotne okolnosti bile dosadašnja neosuđivanost, a za Strmečkog i priznanje djela te okolnost da je otac dvoje malodobne djece.

Za Kadirića nije bilo olakotnih okolnosti već je posebno otegotnim ocijenjeno njegovo višegodišnje skrivanje, promjenama boravišta i identiteta kao i ranija višestruko osuđivanost za djela ubojstva i teškog ranjavanja, rekla je.

Kadirić ostaje u pritvoru, a svim osuđenima vrijeme koje su proveli ranije u pritvoru uračunava se u zatvorsku kaznu.

Ovo je treće suđenje za isto djelo. Prvo 1992. i drugo 2000. godine završila su proglašenjem krivih svih optuženih, ali oba puta Vrhovni sud je ukinuo presudu. Obrazloženje ukinuća presude iz 2000. bilo je zbog Kadirićeve nesposobnosti da prati suđenje zbog psihičkih problema.

Cijeli postupak obilježen je Kadirićevim ekscesima tijekom suđenja uz nerazumljiv govor, bacanja na pod, trešnju tijela, ali su unatoč tome sudski vještaci ustvrdili da je u stanju pratiti raspravu.

(Hina) dsil ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara