Rijeka: Predana peticija protiv gradnje Islamskog centra

PREDSJEDNICI vijeća pet mjesnih odbora (MO) zapadnog dijela Rijeke dostavili su danas gradskoj upravi peticiju s 5303 potpisa građana koji se protive gradnji Islamskog centra (IC) na Zametu, tj. Hostovu bregu.

Predsjednik MO-a Zamet Dominik Beno kazao je na konferenciji za novinare da se vijećnici Zameta, Pehlina, Svetog Nikole, Podmurvica i Grbca bez obzira na stranačku pripadnost jedinstveno protive gradnji IC-a na Hostovu bregu. Po njegovim riječima tako misli i oko 70.000 stanovnika na tome području.

Beno ističe da se prije nekoliko godina govorilo o gradnji džamije, a da je sada u planu gradnja IC-a na 4000 metara četvornih zemljišta, u kojemu će se, osim vjernika u Hrvatskoj, okupljati vjernici iz nekoliko europskih zemalja. Dodao je da se "nakon terorističkih napada 11. rujna javno mnijenje promijenilo".

"Nismo protiv gradnje IC-a, ali se ne slažemo da on bude smješten na Hostovu bregu i dominira kvarnerskom panoramom", kazao je Beno. Ivan Vrkić iz MO-a Podmurvice smatra da komunalna infrastruktura zapadnog dijela grada nije kvalitetna jer da ne udovoljava ni sadašnjim potrebama te da će gradnja IC-a znatno sniziti cijene nekretnina na tom području.

Vodstvo MO-a kaže da "nije jasno koga zapravo predstavlja riječka gradska uprava kad ne zastupa svoje građane". Ističu da po urbanističkom planu Gornjeg Zameta nije predviđena gradnja objekata na više od 2000 četvornih metara površine te da će IC poremetiti prostornu ravnotežu zapadnog dijela grada.

Navode da u urbanističkim planovima stoji da "svaka građevina treba imati elemente autohtonog arhitektonskog izraza", a da predloženo rješenje nema ništa zajedničkoga s arhitekturom Hrvatskog primorja.

Podsjećaju da Generalni urbanistički plan grada Rijeke i detaljni urbanistički plan Zameta nisu doneseni te da se javnom raspravom o idejnom arhitektonsko-urbanističkom rješenju IC-a prejudiciraju buduće odluke.

Predlažu da gradska uprava pronađe novu lokaciju za IC, primjerice na manjoj površini u Vodovodnoj ulici u središtu grada.

Javna rasprava o Idejnom arhitektonsko-urbanističkom rješenju IC-a završava 21. ožujka. Nakon toga gradsko će Povjerenstvo za praćenje javne rasprave razmotriti i ocijeniti prispjele primjedbe te iznijeti svoje mišljenje.

Idejni projekt IC-a izradili su akademski kipar Dušan Džamonja i arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović, a prihvatilo Gradsko poglavarstvo i predstavnici Islamske zajednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara