Rijeka: Skup o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš

U RIJECI je danas na okruglom stolu o važnosti izradbe Strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO) u sklopu upravljanja prostorom raspravljalo 30-ak stručnjaka iz Italije, BiH i Hrvatske.

Ravnatelj primorsko-goranskog Zavoda za razvoj i prostorno planiranje Mladen Črnjar kazao je da je okrugli stol uvod u postupak provedbe SPUO-a na Kvarneru, koji bi trebao pridonijeti rješenju sukoba u iskorištavanju obale i mora, posebice u Riječkom zaljevu. Provedba SPUO-a važna je zbog razvojnih planova Jadranskog naftovoda i povećana prijevoza nafte iz omišaljske luke.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da među teškoćama prednjače betoniranje i izgradnja u uskom obalnom pojasu te sukobi djelatnosti. Smatra da nije jasno tko treba donositi strateške odluke u tom području - država ili lokalna uprava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. Ivo Šimunović sa splitskog Ekonomskog fakulteta drži da zaštitu okoliša treba institucionalizirati od državne razine do lokalnih jedinica. Ističe da je, primjerice, za zaštitu mora nadležno nekoliko ministarstava te da se istodobno donose suprotstavljeni zakoni. Po njegovim riječima SPUO treba poticati što održiviji razvoj, proširiti vremenski okvir procjene utjecaja na okoliš, procjenjivati posljedice utjecaja na okoliš s obzirom na predložene inicijative, politike i planove te ih uključiti u sveobuhvatne političke okvire, kazao je.

(Hina) hšup vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara