Rimac otkrio koliko je milijuna eura Porsche uložio u njegovu firmu

Rimac otkrio koliko je milijuna eura Porsche uložio u njegovu firmu
Screenshot: Nova TV

JEDAN od najvećih svjetskih automobilskih brendova, kultni Porsche, uložio je u Rimac Automobile. Tom prigodom vlasnik firme Mate Rimac dao je intervju za Novu TV.

>> Mate Rimac - od garaže do milijarde kuna u manje od 10 godina

Rimac je odmah otkrio koliko dugo se kuhala suradnja s Porscheom i koja je vrijednost investicije.

"Tri godine radimo na tome. U biti, dvije godine baš da radimo, a tri razgovaramo s njima. U isto vrijeme radimo s njima na projektima. Investirali su 18,7 milijuna eura u firmu", rekao je Rimac.

"Imamo ponude od drugih investitora, ali s drukčijim fokusom"

Kazao je kako je Porsche dobio deset posto udjela za tu investiciju.

"Nama nije bila financijska korist primarna kod ove investicije nego više dugoročna suradnja i tehničko partnerstvo. Mi već sad imamo ponude od drugih investitora za višestruko veće evaluacije od toga s Porscheom, ali s njima je fokus na drugim stvarima", otkrio je Rimac.

Na pitanje može li otkriti koliko tvrtka vrijedi, zagonetno je odgovorio:

"Ako je 18,7 milijuna za 10 posto, onda se lako izračuna".

"Hrvatska u 25 godina nije privukla nijednu autofirmu, ali mi jesmo"

S Porscheom će najviše raditi na pogonskim sustavima električnih automobila, baterijama i autonomnoj vožnji.

"To je ono gdje smo najjači. I Porsche, kao i svi drugi proizvođači, ide prema električnim vozilima. Porsche je pogotovo jako sklon sportskim automobilima gdje je naša najjača kompetencija i na tim područjima ćemo raditi skupa. Znači da mi njima pomažemo u razvijanju novih automobila, a oni će nama pomoći u dostizanju velikoserijske proizvodnje ranije", otkrio je Rimac.

Poznati investitor još se jednom osvrnuo na hrvatsko gospodarstvo.

"Hrvatska, nažalost, u 25 godina nije privukla niti jednu automobilsku firmu. Mi kao mala firma smo to uspjeli privući. Može se na to gledati kao prva izravna investicija automobilske firme u Hrvatsku. I to ne kao ostale zemlje u okruženju u jeftinu radnu snagu, već u znanje i nove tehnologije. To definitivno nije zadnje što ćemo mi raditi s Porscheom i s mnogim drugim proizvođačima. Mislim da smo promijenili totalno percepciju Hrvatske što se tiče autoindustrije i stvorili smo si ime. Kad pogledate, recimo, objavu Porschea u naslovnici, piše: Investicija u Hrvatsku u automobilsku firmu. I u cijelom svijetu su naslovnice o tome. Imamo planove kako ćemo taj naš položaj i potencijal iskoristiti i za dobrobit Hrvatske", kazao je Rimac.

"Još smo na početku"

Spomenuo je i neke druge investitore.

"Mi se širimo ogromnom brzinom. I dalje mislimo da smo na početku našeg puta, imamo još jako puno planova pred sobom, a za to će biti potrebno još puno kapitala", zaključio je Rimac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara