Rimska konferencija o Libanonu: Prodi za prekid vatre

ITALIJA je izrazila nadu da će konferencija koja će se u srijedu održati u Rimu o libanonskoj krizi uroditi prekidom vatre između Hezbolaha i Izraela, izjavio je u utorak talijanski premijer Romano Prodi.

"Željeli smo da ovaj summit bude posvećen ključnim problemima, a prvi je prekid vatre", kazao je Prodi uoči pregovora s diplomatima iz SAD-a, Europe i Bliskog istoka, kako prenosi Reuters.

"Drugi je humanitarni problem, a treći problem koji moramo riješiti su moguće mirovne snage, jer želimo, srednjoročno, uspostaviti temeljnu sigurnost za Izrael i Libanon", dodao je Prodi.

SAD i Izrael ne dijele Prodijev optimizam u pogledu rezultata koji bi se na konferenciji mogli postići i smatraju da ona eventualno može postaviti temelje nekom budućem sporazumu.

Libanonski premijer Fouad Siniora izjavio je da će tražiti hitnu obustavu izraelskih neprijateljskih djelovanja u Libanonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otići ćemo u Rim kako bismo pred predstavnicima iz cijelog svijeta objasnili stajalište Libanona koji se suočava s barbarskim napadom na svoj narod... i kako bismo razotkrili izraelske ratne zločine", kazao je Siniora.

"Prekid vatre mora se postići", istaknuo je.

O situaciji u Libanonu u utorak su telefonski razgovarali francuski predsjednik Jacques Chirac i britanski premijer Tony Blair, izvijestio je France presse.

Prema priopćenju iz Elizejske palače, "predsjednik i premijer su razgovarali o političkoj i humanitarnoj dimenziji krize na Bliskom istoku".

Za diplomatsko rješenje krize zauzimaju se i ministri obrane Poljske, Njemačke i Francuske koji su se u utorak sastali u Poljskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara