Roditelji više neće smjeti vidjeti ocjene vlastite djece bez njihove dozvole?

Roditelji više neće smjeti vidjeti ocjene vlastite djece bez njihove dozvole?
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

DANAS je na snagu stupila Opća uredba o zaštiti osobnih podataka, popularnije nazvana GDPR (General Data Protection Regulation). To je najveća promjena u tom području u posljednjih 20 godina i predviđa drastične kazne za institucije koje neće poštovati odredbe.

>> Stručnjak za Index: Birokrati će s GDPR-om naštetiti europskoj ekonomiji

Primjerice, jedna od velikih promjena je mijenjanje donje dobne granice prilikom odlučivanja o vlastitim podacima - s 18 na 16 godina.

"To znači da će dijete od 16 godina davati privolu za uporabu svojih podataka čak i roditeljima. Mislim da mi za to nismo spremni", rekla je za HRT Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu.

Tinejdžeri će sami odlučivati smiju li im roditelji vidjeti ocjene i izostanke

Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja, pitaju se ravnatelji i profesori. Samo uz njihovo odobrenje roditelji mogu vidjeti ocjene i izostanke u imeniku. Nema više javne objave imena, primjerice kod upisa na oglasnim pločama.

"U slučaju da neka škola na oglasnoj ploči objavi popis upisanih učenika, treba postaviti odraslu osobu ili zaštitara koji bi spriječio da neka druga osoba to gleda ili snimi", tvrdi Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Promjene stižu i kod učeničkih natjecanja

"Ubuduće će svaki roditelj maloljetnom učeniku morati dati privolu da se njegovi podaci mogu koristiti u svim natjecanjima i objavi rezultata", pojasnila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković. Također, povratkom s natjecanja nema objave objave fotografija bez pristanka roditelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara