Roko (15) radi sjajne stvari s robotima na Pašmanu

Roko (15) radi sjajne stvari s robotima na Pašmanu
Foto: Privatan album

15-GODIŠNJI Roko Lukenda iz Slavonskog Broda upravo je završio prvi razred matematičke gimnazije, a prije 4 godine pokrenuo je sajam robotike INNROBO-SEA DAY koji se u kolovozu održava na otoku Pašmanu, gdje ljetuje i uskoro planira otvoriti svoju tvrtku koja će se baviti inovacijama u ICT sektoru. Sajam koji je pokrenuo postao je već turistička atrakcija na ovom otoku, što je prepoznala i lokalna vlasti pa je tako općina sufinancirala Rokov sajam. No kako se sajam ove godine proširio te će se na njemu predstaviti izumi i ostalih mladih inovatora te će se održavati razne edukacije i natjecanja, Roku nedostaje novca u budžetu. Zato se prijavio na natječaj Ministarstva turizma za inovativne oblike turizma, međutim nije prošao.

Roko se počeo zanimati za elektroniku i robotiku već s četiri godine, a u petom razredu se upisao na radionice iz robotike u udruzi Connect IT. Sa svojom ekipom je, kaže nam, sad već osnovao i svoju udrugu Inncro-IT koja se bavi IT sektorom, a za najkasnije godinu dana planira otvoriti i tvrtku te kreću s prvim start up-om.

"Tvrtka će se baviti inovacijama u kompletnom STEM području. Na sajmu koji organiziram na Pašmanu dolaze i domaći i turisti, zanimljivo im je sve to s robotima. Kako ljetujem na Pašmanu tako sam jedne godine, nakon 5. razreda organizirao prvo natjecanje s robotima na plaži. Došli su me podržati ljudi koje tamo znam, a nakon završenog 6. razreda sam osmislio prvi 1. sajam INNROBO-SEA DAY, imao sam samo 2 robota i plakate A4 formata. Sajam sam osmislio tako da djeca upravljaju robotikom, a kasnije sam proširio ponudu na sajmu. Tako sam kasnije organizirao i edukacije iz matematike, informatike fizike i robotike (robonogomet, navođenje robota), kao i natjecanje vezano uz ta područja. Lani sam prvi put imao i volontere koji su mi pomogli sa sajmom koji traje jedan dan, ali nudi razne sadržaje", rekao nam je Roko.

Ima velike planove za narednu godinu kad želi organizirati čak 6 sajmova diljem Zadarske županije te na njima predstaviti hrvatsko ICT područje. Ove godine će na njegov sajam doći inovatori iz Splita koji su napravili pametnu dasku za surfanje, doći će, kaže i Albert Gajšak koji je napravio prvi maker phone (mobitel koji sam možeš sastaviti).

"Doći će i ekipa Mundos koja je napravila pametnu igru Čovječe ne ljuti se koju će posjetitelji moći igrati, zatim će moći surfati na pametnoj dasci. Svašta ćemo imati. Bit će zanimljivo. Kroz sajam je lani prošlo oko 600 ljudi, imali smo 32 natjecanja, a ove godine planiramo i do 1000 posjetitelja. Pokušavam dogovoriti s nešto popularnijim ljudima da pozovu ekipu na društvenim mrežama da posjete sajam", objasnio nam je Roko svoje planove.

Međutim, razočaran je što nije prošao na natječaju za inovativne oblike turizma koje je objavilo Ministarstvo turizma.

"Na natječaj smo se prijavili nas četvero koji smo u projektnom timu, ja sam najmlađi, ostali su već i zaposleni, no nismo dobilo novac, ali su zato potporu Ministarstva dobili neki koji su se prijavili s projektom za obnovu broda za prijevoz na neki otok. Nama je pak pomogla općina Pašman, oni su se iskazali i sufinancirali sajam, međutim još nam treba tri četvrtine sredstava jer želimo najbolje natjecatelje nagraditi dobrim nagradama. Dosta nam je pomogao i jedan čovjek s Pašmana koji ne želi da ga se spominje, ali on je dao besplatan smještaj demonstratorima koje sam već naveo, koji dolaze s pametnom daskom, igrom Čovječe ne ljuti se i ostalima. Zahvaljujući tom gospodinu imat ćemo kvalitetan sajam", ispričao nam je Roko Lukenda.

Ne gleda TV niti igra igrice

Nada se kako će do početka sajma uspjeti pronaći i sponzora kako bi osigurao i dobre nagrade natjecateljima, a dosad ih je kaže, sam izrađivao.

"Želimo napraviti dosta veliku priču da budemo prepoznatljivi po tom sajmu", otkrio nam je Roko koji se osim robotikom bavi još mnogim drugim stvarima. Tako igra košarku, svira tamburicu u ansamblu u Slavonskom Brodu te se još bavi fotografijom.

A kako sve uspijeva uz školske obaveze?

"Vrlo jednostavno", kaže nam, dodajući kako on vrijeme ne troši na igranje igrica i gledanje TV-a.

"Nisam ja za igrice niti pratim serije, a kako doma ne gledam TV imam vremena za sve. Uvijek me zanimalo nešto praktično", rekao nam je Roko.

Index je poslao upit Ministarstvu turizma, pitali smo ih zašto su odbili podržati Rokov projekt, sajam na Pašmanu, a odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara