Romski Fritzl: Slovenac osam godina u ropstvu romske obitelji

MEDIJI susjedne države, najnovije policijsko otkriće osmogodišnjeg ropstva 48-godišnjeg Slovenca kod dvojice Roma, uspoređuju sa 73-godišnjim austrijskim monstrumom Josefom Fritzlom. Priča je umnogo slična, a Slovenija danas bruji o iživljavanju Roma nad Slovencem iz Črmošnjice kraj Novog mesta.

Nesretni je Slovenac osam godina služio je romsku obitelj, a prije "sužanjstva" slovio je kao marljiv radnik i vrlo sposoban ličilac. Ova nesretna priča počela je kada je ličilac došao radi posla kod romske obitelji. Kada im je oličio kuću, više nije mogao vani. Hitno su ga prebacili u dom druge romske obitelji, gdje je osam godina radio razne poslove bez ikakve naknade.

Dom za robijanje

Živio je tako u romskom naselju Brezje, koje se nalazi svega nekoliko kilometara udaljeno od Novog mesta. Osim što nije dobivao nikakvu naknadu za rad, te se bojao za svoj život, Romi su iznuđivanjem i zastrašivanjem došli do punomoći na temelju koje su podizali njegovu socijalnu pomoć.

"Dugo su me mučili. Već odavno ne mogu mirno zaspati jer čim zatvorim oči ispred mene su iste slike strahovitog mučenja", sve je što je uspio reći nesretni čovjek slovenskim medijima. Zanimljivo je spomenuti kako su svojedobno nevladine udruge čule su za priču o "Slovencu koji služi Rome", no  nesretni je čovjek našao spas tek kada je uspio pobjeći i prijaviti sve policiji.

Mučen "let lampom"

Fizičkim pregledom  nesretnog ličioca, obavijestila je policija, nađene su mu rane koje su mu nanijete na "neuobičajen način". Slovenski mediji govore kako je riječ o teškim opeklinama, a čini se kako je mučen "let lampom". Svaki puta kada su ga uhvatili nakon neuspješnih bjegova, uslijedilo je strahovito mučenje, a u jednom od njih za opomenu su mu odsjekli prst.

Šef krim policije u Novom Mestu Roman Kržan rekao je kako je muškarac odveden na sigurno mjesto i pruža mu se pomoć. Potvrdio je kako je nesretni čovjek osam godina služio Rome. No, iako Slovenac tvrdi kako je više puta pokušao pobjeći, što pokazuju brojne rane na tijelu i odsječeni prst, policija u Sloveniji raspolaže podacima kako je Slovenac kod Roma nekada morao ići prisilno, ali čini se da je nekad to radio i dobrovoljno.

Policija dvoji o sužanjstvu

"Čini se da su u ovom slučaju teške materijalne prilike bile krivac da se oštećeni nastani kod osoba koje su ga svakodnevno maltretirale i zlostavljale", kazao je Križan o ovom slučaju kakvog mještani ne pamte. Štoviše Romi u Brezju tvrde kako je Slovenac kod njih živio osam godina, no osim što je svima bilo jasno kako je riječ o čovjeku koji nije Rom, nije im izgledao kao netko tko se nalazi u ropstvu.

Recimo na kraju kako je slovenskoj javnosti zasada nejasno kako je Romima uspjelo od slovenskog Tužilaštva koje je podiglo niz kaznenih prijava od otmice, sužanjstva pa do zlostavljanja, ishoditi obranu za slobode.

I.Ć.
Foto: Žurnal24

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara