Rop očekuje brzo "upoznavanje" s novom hrvatskom vladom

SLOVENSKI premijer Anton Rop izjavio je u četvrtak da očekuje "upoznavanje" s novom hrvatskom Vladom čim ona bude formirana.

"Čim bude formirana nova hrvatska Vlada, dat ćemo inicijativu za jedan susret upoznavanja na kojemu bismo razmijenili bitna stajališta i postavili osnove za buduće razgovoree", rekao je Rop u razgovoru za nacionalnu mrežu lokalnih radio postaja.

Kako je prenijela slovenska tiskovna agencija STA, zaželio da do tog susreta dođe što prije, a najkasnije na sastanku kvadrilaterale (Italija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija), predviđenom za kraj siječnja iduće godine.

Rop nije želio komentirati rezultate izbora u Hrvatskoj, ali je izrazio očekivanje da nova Vlada bude formirana što prije i da bude toliko snažna "da može prihvaćati i teške političke odluke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poznato je da je službena Ljubljana razočarana što u Hrvatskoj nije prihvaćen "parafirani" sporazum o granici Drnovšek-Račan iz 2001. godine, što je u Sloveniji protumačeno slabošću Račanove koalicije da prednosti sporazuma predstavi hrvatskoj javnosti.

U Ljubljani je s velikim zanimanjem dočekana nedavna izjava predsjednika HDZ-a Ive Sanadera o mogućem novom krugu razgovora oko sporazuma o granici, dok je odluka Račanove vlade o iniciranju međunarodne arbitraže ocijenjena kao "predizborni potez".

(Hina) fl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara