Ruši li Ina HDZ?

Ruši li Ina HDZ?

KORUPCIJA i afere mogu se oprostiti, ali Ina bi mogla značiti početak vrlo ozbiljnog pada HDZ-ove popularnosti, i to upravo u vrijeme kad vladajuća koalicija više i nije tako stabilna kako se činilo na početku. Kao i uvijek u politici, stvarnost je relativno nebitna, bitni su prividi, a trenutni privid je taj da je Vlada RH (dakle HDZ) u cijeloj priči oko Ine smuljala dvije grupacije birača na koje se uvijek oslanjala, branitelje i umirovljenike.

Nije nevažno to što je manija za rasprodajom dionica Ine od strane malih dioničara krenula nakon što je Braniteljski fond odlučio prodati svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji. Time je braniteljska populacija, oslonac HDZ-ove vlasti u svim vremenima, jasno izglasala nepovjerenje Vladinom manevriranju svog udjela u Ini. Nevažno je što su na toj transakciji zaradili i branitelji, koji su dionice dobili besplatno, i mali dioničari, koji su dobili više nego što su platili.

Jedan umirovljenik u novinama je rekao kako ga je Vlada prisilila da proda svoj paket, jer će zbog Vladinih odluka padati cijena dionica, pa je i on prisiljen prodati svoj paket. Nema veze što su svi koji su prodali svoje pakete zaradili oko trideset tisuća kuna, jer se već vide reakcije – dioničari su razočarani, većina ih izjavljuje kako u buduće namjeravaju novac držati "u čarapi", kako im je maksimum moguće investicije auto, itd itd.

Tržište i Račanovi "vragovi"

Svi znamo što slijedi, cijela Sanaderova klika počet će pričati kako oni nisu krivi ni za što, kako je stvar u kombinaciji tržišnih procesa (cijena nafte više nije "in", trenutno Ivan Šuker, Damir Polančec, ponekad i Jadranka Kosor, pričaju o tržištu hipotekarnih kredita i bankarskoj krizi) i, podrazumijeva se, Zakonu o privatizaciji Ine koji je izglasala banda crvenih vragova na čelu s Ivicom Račanom, ali mogli bi se začuditi kad shvate da ti argumenti baš i nisu pretjerano jaki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, koliko god puta HDZ-ovci spomenu Račana, ostaje činjenica da njih apsolutno nitko nije spriječio da u naredne četiri godine izglasaju novi zakon koji bi poništio privatizaciju, jer imali su parlamentarnu većinu koja bi im praktički bila dovoljna da promijene Ustav da je to bilo bitno. Nadalje, malo je tanko ako se u jednom trenutku hvalite kako vam je ekonomija među najotpornijima na krizu, a odmah nakon toga prodajete priču o tome kako se morate povinuti krizi.

Na kraju, odluka za zamjenom dionica Ine, koja je u usponu, s MOL-om, koji je u padu, a koja je i pokrenula cijelu lavinu oko hrvatske naftne kompanije, u najmanju je ruku sumnjiva, a potpuno je nemoguće "popušiti" Sanaderovu priču o tome kako je tim potezom Vlada htjela osigurati energetske interese Hrvatske. To se sada i pokazuje, MOL je bez ikakve potrebe za zamjenom dionica došao do jednakog broja dionica kao i država, tako da je u prednosti u bilo kakvim daljnjim dogovorima.

Neće se baš lako izvući

Dakle, u najmanju ruku radi se o nesposobnosti, a u najgorem slučaju o direktnoj prevari građana. Koji god da je slučaj, građani će to HDZ-u oprostiti puno teže od ceste koja košta kao dvije ceste, od svih satova, Verona, Imostrojeva, Shimadzua, Rončevića i Kirina. Jer, "zna se", Hrvate možeš udariti po ponosu, čak i po zdravom razumu, ali nikako po džepu.

Najgore za HDZ je što se sve ovo događa u vrlo nezgodno vrijeme. Ona skupina hijena koju HDZ naziva koalicijskim partnerima već se dobrano distancirala od Sanadera, a za očekivati je da će s time nastaviti i dalje. A za malo više od pola godine su lokalni izbori...

Jovan Dragišić
Foto: Index (Arhiva)
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara