Rusija protiv širenja NATO-a

Rusija protiv širenja NATO-a

NOVI ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev kazao je danas kako je protiv mogućeg proširenja NATO-a na Gruziju i Ukrajinu. "Nismo zadovoljni sa situacijom oko Gruzije i Ukrajine, jer nijednoj državi nije drago graničiti s članicama nekog vojnog bloka", pojasnio je Medvjedev u razgovoru za Financial Times.

Rusija već duže vrijeme kritizira ekspanziju NATO-a prema istoku, jer su mišljenja kako je riječ o planu SAD-a da postave svoje rakete u Poljsku i Češku. Također Medvjedev je u razgovoru potvrdio da će nakon njegove inauguracije za predsjednika Rusije, Vladimir Putin preuzeti premijersko mjesto.

Nakon Putina, Putin

No Putin bi, prema mnogim mišljenjima, trebao i dalje voditi glavnu riječ u toj zemlji te posebice u vanjskoj politici. Informacija da bi Putin trebao predstavljati Rusiju sljedećeg tjedna u rumunjskom Bukureštu gdje je zakazan summit NATO-a tome ide u prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bukureštu će seraspravljati o primitku Gruzije i Ukrajine, ali i Hrvatske, a trebalo bi biti zanimljivo budući su se Njemačka i Francuska već izjasnile protiv članstva te dvije zemlje, bojeći se destabilizacije u odnosu sa službenom Moskvom. 

Nasuprot njima stoji predsjednik Bush koji smatra da bi učlanjenje te dvije bivše sovjetske zemlje bio samo napredak demokracije i sigurnosti u toj regiji.  

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara