Rusija: Trump prisiljava Europu na kupovinu skupljeg plina iz Amerike

Rusija: Trump prisiljava Europu na kupovinu skupljeg plina iz Amerike
Foto: Hina/EPA

KREMLJ je danas poručio da se ne slaže s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je Njemačku opisao kao "zarobljenika" Moskve zbog ovisnosti o ruskom plinu, ocijenivši da je njegova izjava dio američkih napora da se Europu primora na kupovinu američkih energenata. Američki predsjednik je jučer na summitu NATO-a u Bruxellesu oštro napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II, zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

On je jasno Njemačkoj kazao da je pogrešno podržavati taj 11 milijardi dolara vrijedan projekt plinovoda preko Baltika i nastaviti uvoziti još više ruskog plina, dok su istodobno članice EU-a spore u izdvajanju novca za zajedničku obranu protiv, među ostalima, te iste Rusije. "Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji", rekao je Trump u srijedu tijekom radnog doručka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Peskov smatra kako se radi o eskalaciji američke kampanje

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da se radi o eskalaciji američke kampanje u cilju da se Europu odgovori od kupovine ruskog plina i da se umjesto toga usmjeri na američki energetski sektor. "Što se tiče njemačke ovisnosti o ruskom plinu, ne možemo se složiti s tom tvrdnjom. Opskrba energentom putem plinovoda ne vodi u ovisnost jedne zemlje o drugoj. To je jamstvo stabilnosti i budućeg razvoja", kazao je Peskov.

On je američke pritužbe da novi plinovod predstavlja "nepoštenu konkurenciju" ocijenio pokušajem da se europske zemlje prisili na kupovinu skupljeg američkog ukapljenog prirodnog plina. "Mi smatramo da je to pitanje ekonomskog nadmetanja te da kupci moraju sami donijeti svoje odluke", kazao je Peskov.

Trump je Njemačku optužio da je pod potpunom kontrolom Rusije jer od te zemlje dobiva skoro 70 posto svoje energije, spomenuvši pritom i ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u ruskom plinskom biznisu.

Washington upozorava da zapadnoeuropske tvrtke koje sudjeluju u izgradnji plinovoda riskiraju sankcije. U projektu Sjeverni tok II sudjeluje pet zapadnih kompanija: njemačke Wintershell (BASFn.DE) i Uniper (UN01.DE), austrijska tvrtka OMV (OMVV.VI), anglonizozemski Shell (RDSa.L) i francuski Engie (ENGIE.PA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara