Ruska vojska jača prisutnost na Arktiku, evo što sve planiraju graditi

Ruska vojska jača prisutnost na Arktiku, evo što sve planiraju graditi
Foto: EPA

RUSIJA će u narednim godinama jačati svoju vojnu prisutnost na Arktiku, priopćio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, jer Rusija to područje smatra strateškim.

"U 2019. ćemo završiti izgradnju infrastrukture kako bismo postavili radare protuzračne obrane i točke za navođenje zrakoplova na otocima Sredni i Wrangel te na rtu Schmidt", koji su ruska područja na Arktiku, rekao je u govoru u ministarstvu obrane.

Šojgu je dodao da je izgradnja infrastrukture za prihvat vojnog osoblja dovršena u više ruskih vojnih baza na Arktiku, rekavši da je vojni aerodrom vraćen u uporabu u Murmanskoj oblasti, na sjeveru.

Strateški važna lokacija

Arktik je područje čiji je razvoj najvažniji za Rusiju i ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta boravio u posjetu tom dijelu zemlje. U prosincu 2017. se zauzeo za "industrijsku valorizaciju Arktika, napose za vađenje sirovina".

Rusija nastoji ojačati svoju vojnu nazočnost na tom području. Ruska vojska je tako ondje pojačala svoje djelovanje i vratila u uporabu nekoliko aerodroma koji su nakon pada SSSR-a bili napušteni.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je lani da je u zadnjih pet godina na Arktiku otkrilo jedanaest novih otoka i šest tjesnaca. Te su informacije povećale pretenzije Rusije na to sporno područje od 1,2 milijuna četvornih kilometara za koje je 2015. u UN-u zatražila da bude pod njezinim suverenitetom.

Moskva se usto nada da će iskoristiti prolaz Sjever - Istok, koji povezuje Atlantski ocean s Tihim preko Arktika i treba Rusiji olakšati dopremu ugljikovodika u jugoistočnu Aziju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara