Ruska vojska je 90-ih godina bacala nuklearni otpad u Baltičko more

Tekst: S.C.H.
Foto:

RUSKA je vojska ranih 90-ih godina prošlog stoljeća u Baltičko more navodno odbacivala nuklearni otpad iz vojne baze u Latviji, tvrdi se u dokumentarnom filmu objavljenom na švedskoj televizijskoj postaji SVT.

U filmu se tvrdi da su između 1989. i 1992. godine u više navrata ruski vojni brodovi noću isplovljavali iz baze u Latviji, a potom su, ušavši u švedske teritorijalne vode, sa broda u more bacali bačve pune radioaktivnog otpada, prenose danas švedski mediji.

No ono što najviše šokira, tvrde mediji, jest činjenica da tadašnje vlasti u Stockholmu, iako su bile obaviještene o problemu, nisu poduzele ništa kako bi ispitale slučaj i eventualno pokušale izvaditi bačve sa dna mora.

Sadašnja garnitura švedskih političara stoga je, motivirana informacijama iznesenim u dokumentarcu, od vlasti zatražila da provedu istragu i ustanove jesu li informacije o nuklearnom otpadu na dnu Baltika istinite i što se može poduzeti kako bi se šteta sanirala.

Carl Bildt: Tadašnja je vlada očito procijenila da ne treba reagirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt jednoj je švedskoj radijskoj postaji izjavio kako nije vidio spomenuti dokumentarni film, pa stoga nije želio komentirati njegovu istinitost, ali je rekao kako treba utvrditi kakve je informacije o sijelom slučaju 90-ih dobila tadašnja švedska vlada.

"Očito je njihova procjena bila da ne trebaju djelovati na osnovi te informacije" rekao je Bildt, no sadašnja generacija švedskih političara od onih koji su na vlasti bili početkom 90-ih sada zahtijeva objašnjenje jesu li i koliko znali o odbačenom nuklearnom otpadu u Baltiku i zbog čega nisu poduzeli ništa da provjere informacije.

Baltičko more je prilično zatvoreno i plitko, a poznato je kao jedno od najzagađenijih na svijetu jer se zbog geografskog položaja vode u njemu vrlo sporo prirodno izmjenjuju i pročišćavaju.

U to su se more godinama ulijevale nepročišćene otpadne vode iz ruskih gradova i teške industrije smještene na njegovim obalama, zbog čega znanstvenici i ekolozi posljednjih godina upozoravaju kako je Baltik na korak od potpunog odumiranja zbog golemih količina zagađenja koje taj ekosustav više nije u stanju podnijeti.

Sljedećeg će tjedna najviši političari zemalja uz obalu Baltika održati zajednički sastanak na kojem bi trebali raspraviti o mogućim mjerama za spas i očuvanje toga mora, a od Rusije se očekuje da dodatno pojasni svoju ulogu u zagađenju baltičkog podmorja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara