Ryanair pod istragom zbog naplaćivanja ručne prtljage

Ryanair pod istragom zbog naplaćivanja ručne prtljage
Foto: EPA

TALIJANSKI regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv irskog niskobudžetnog avioprijevoznika Ryanaira zbog odluke da putnicima naplaćuje ručnu prtljagu, prenose britanski mediji.

"Ručna je prtljaga bitan element u prijevozu i trebala bi biti uključena u cijenu karata", napomenuo je regulator.

Od studenoga će putnici i dalje moći u zrakoplov unijeti malu osobnu torbu pod uvjetom da se može odložiti u prostor ispod sjedišta, ali će im Ryanair naplaćivati devet eura za unos torbe težine od 10 kilograma.

Talijanski regulator sumnja da nova mjera Ryanaira možda predstavlja nepoštenu prodajnu praksu jer iskrivljuje konačnu cijenu karte i ne dopušta vjerodostojnu usporedbu s cijenama drugih zrakoplovnih tvrtki, prenosi BBC.

U zadnjih godinu dana na dodatnim naknadama zaradili 1,7 milijardi funti

"Bude li potvrđena sumnja da se u slučaju naplate unosa ručne prtljage radi o nepoštenoj prodajnoj praksi, Ryanair će svim klijentima koji zabilježe neopravdane dodatne troškove morati isplatiti naknadu", navode u udruzi Codacons, obećavajući da će po potrebi ići i na sud.

U kolovozu su iz Ryanaira priopćili da tom odlukom nisu željeli zaraditi, već "poboljšati točnost i smanjiti kašnjenja pri ukrcaju".

Istraživanje američke konzultantske tvrtke za putovanja IdeaWorks pokazalo je, pak, da je irska zrakoplovna kompanija u proteklih 12 mjeseci na dodatnim naknadama, poput čekirane prtljage i izbora mjesta u zrakoplovu, zaradila 1,7 milijardi funti.

To znači da su gotovo trećinu dobiti ostvarili od takozvanih dopunskih prihoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara