Ryanair u štrajku, otkazano 150 letova

Ryanair u štrajku, otkazano 150 letova
Foto: EPA

IRSKA aviokompanija Ryanair otkazala je 150 letova uoči sutrašnjeg koordiniranog štrajka pilota u Španjolskoj, Portugalu, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji i Njemačkoj.

Štrajk će pogoditi oko 30.000 putnika, kojima je kompanija savjetovala da promijene rezervacije i nađu alternativne letove u slučaju izmjena rasporeda.

Ryanair se ispričao putnicima

Različiti sindikati pozvali su svoje članove da sutra prekinu s radom od 12 sati.

Iako je zarada ključni faktor, većina sindikata lobira za prijelaz sa sustava zapošljavanja radnika na osnovu irskih ugovora i zakona te zemlje na sustav koji će se bazirati na nacionalne zakone vlastitih zemalja, piše The Independent.

Ryanair se ispričao putnicima zbog sutrašnjeg štrajka, istaknuvši da je učinjeno sve što je bilo moguće da se taj potez sindikata izbjegne.

"Ovi stalni nepotrebni štrajkovi nanose štetu poslovanju Ryanaira i povjerenju klijenata u vrijeme kada rastu cijene nafte. Ako se ovako nastavi, morat ćemo preispitati naše mogućnosti privrednog rasta ove zime i tijekom ljeta iduće", navodi se u priopćenju Ryanaira.

Putnici imaju pravo na povrat novca

Britanska Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) pozvala je Ryanair da putnicima isplati naknadu za letove otkazane zbog štrajkova njegovih radnika u ovom tjednu, objavili su britanski mediji.

Britanski regulatori tvrde da je Ryanair dužan poštivati odgovarajuće propise EU-a dok iz kompanije odgovaraju da će odbaciti zahtjeve za nadoknadom štete.

Prema odredbi EU-a, 261 putnik u slučaju otkazivanja leta ima pravo na povrat novca, odnosno na novi let.

Naknada u rasponu od 125 do 600 eura može se zatražiti i ukoliko je let otkazan unutar dva tjedna od zakazanog termina, odnosno ako se smatra da je otkazivanje skrivio prijevoznik. Ta se odredba odnosi i na štrajk zaposlenih.

Prijevoznici mogu odbiti isplatu naknade u slučaju "izvanrednih okolnosti", uključujući loše vrijeme i štrajkove kontrolora leta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara