Sabor danas glasa o (ne)povjerenju Kujundžiću

Sabor danas glasa o (ne)povjerenju Kujundžiću
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnici danas će glasati o raspravljenim točkama među kojima i o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, a raspravljat će i o vinu, odnosno prijedlogu zakona o vinu kojim se predlaže višestruko smanjenje administrativnih opterećenja hrvatskih vinara. 

>> Sabor osam sati raspravljao o Kujundžiću, on pred kraj počeo napadati zastupnike

Šokantna izjava Mostovke

U Saboru je jučer nešto poslije 15 sati započela rasprava o nepovjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću čiji je odlazak tražila oporba. Kujundžića su prozvali najgorim ministrom u vladi. U sabornici je svog ministra zdravstva u početku rasprave, prije nego što je napustio sabornicu, branio premijer Andrej Plenković.

Početak rasprave obilježio je Plenkovićev napad na živozidaše koje je nazvao "malim miševima", te odgovor Ivana Pernara koji mu je uzvratio da ga podsjeća na "kralja štakora".

No sabor je šokirala Mostova Ivana Ninčević Lesandrić koja je kazala da je imala spontani pobačaj te da su joj u bolnici strugali maternicu pola sata na živo, bez anestezije. "Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Strugali su mi maternicu bez anestezije. To je bilo mojih najmučnijih 30 minuta u mom životu", rekla je u emotivnom istupu Ninčević Lesandrić.

Osmosatna rasprava

Osmosatna rasprava o ministru zdravstva završila je nekoliko minuta prije 23 sata. Pred sam kraj rasprave Kujundžić je počeo napadati oporbene zastupnike kojima je rekao da nemaju pojma o medicini, a oni su mu uzvratili da se vrati raditi u bolnici. U sve se uključio predsjedavajući Reiner kojem su se zastupnici opozicije požalili da ih Kujundžić vrijeđa, no on nije reagirao nego je nedugo nakon toga označio kraj današnjeg zasjedanja.

Rasprava o prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću koji je pokrenuo 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida trajala je u četvrtak osam sati.

U raspravi je saborska oporba nabrajala ono što smatra za razloge zašto ministar zdravstva Milan Kujundžić mora otići ističući da u dvije godine mandata nije učinio ništa, dok su vladajući u cijelosti odbacili sve navode oporbe naglašavajući da problemi u zdravstvu nisu nastali za vrijeme ove vlade.

Zakon o vinu

Predloženim zakonom o vinu se konsolidiraju propisi u sektoru vinarstva koje je uređeno dvama zakonima - aktualnim Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Kad se zakon usvoji, kako je objasnio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, hrvatski vinari neće plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, a ukidaju se i evidencijske markice čime će na godišnjoj razini u proračunu vinara ostati oko 12 milijuna kuna.

Novi zakon trebao bi riješiti i problem sivog tržišta vina i grožđa utvrđivanjem jasnih nadležnosti u kontroli prava i obveza korisnika odnosno osiguravanjem preduvjeta za pojačanu kontrolu proizvodnje prometa grožđa i vina.

Novim zakonom predlaže se i decentralizacija sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina. Predlaže se i uspostava četiri nove vinogradarske regije - Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija te središnja i bregovita Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara