Sabor izglasao Zakon o udomiteljstvu, gay parovi neće moći udomljavati djecu

Sabor izglasao Zakon o udomiteljstvu, gay parovi neće moći udomljavati djecu
Ilustracija: 123rf

Zakon o udomiteljstvu koji je izazvao prijepore u vladajućoj koaliciji izglasan je u petak u Hrvatskom saboru sa 72 glasova za, četiri protiv, te šest suzdržanih glasova.

Zastupnici HNS-a koji su podršku tom zakonu uvjetovali usvajanjem amandmana po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece bili su suzdržani u glasovanju. Suzdržani su bili i nezavisni Tomislav Saucha i Mario Habek. Oporba nije sudjelovala u glasovanju prosvjedujući protiv načina na koji funkcionira vladajuća većina.

Protiv Zakona o udomiteljstvu glasali su Dragana Jeckov i Boris Milošević iz SDSS-a, Furio Radin (NZ)  i Mirando Mrsić (Demokrati).

HNS-ovci bili protiv ali pomogli HDZ-u

Suzdržani su bili HNS-ovci koji su na ovaj način HDZ-u održali kvorum i omogućili izglasavanje zakona. Da kojim slučajem nisu glasali, HDZ-u bi bila upitna većina zastupnika koja je bila potrebna da do glasanja uopće dođe.

Na ovaj je način HNS praktički još jednom pružio ruku spasa HDZ-u iako su posljednjih dana pokušali to prikazati kao nekakvo protivljenje njihovom prijedlogu.

I ovi što su glasali protiv posredno su pomogli HDZ-u jer su održali kvorum.

HNS-ovac ranije tražio stanku

Prije glasovanja o Zakonu o udomiteljstvu Stjepan Ćuraj (HNS) zatražio je stanku apelirajući na zastupnike koji su ranije napustili sabornicu da se vrate u sabornicu i glasaju za HNS-ov amandman. "Amandman je legalan, u skladu s Ustavom i omogućit će ono što je najpotrebnije, pravo djeteta na dom, na deinstitucionaliziranje", kazao je Ćuraj.

Nakon stanke HNS-ov amandman nije prošao, a u ime Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić upozorio je na diskriminaciju ako Zakon o udomiteljstvu prođe u obliku u kojem je predložen te pozvao HNS-ovce da ne drže kvorum vladajućima i izađu iz sabornice te pokažu da imaju "barem malo obraza", da ne budu "potrčko" i "besikičmenjaci".

"U domovima za djecu je preko 1100 mališana koji čekaju udomljenje, a kojim ćete omogućiti da osjete toplinu obiteljskog doma zato jer nećete omogućiti istospolnim parovima da udome tu djecu, a žele ih udomiti", istaknuo je Bernardić.

HDZ kaže kako zakon ne umanjuje prava gej parovima

Marija Jelkovac (HDZ) naglasila je da zakon prije svega štiti interes djeteta, ne umanjuju prava istospolnih zajednica te pozvala da se se djeca dodatno ne traumatiziraju.

"Djecu traumatiziraju nasilnici u obitelji, vršnjačko nasilje a ne obični ljudi ", reagirao je Domagoj Hajduković (SDP) .

Furio Radin u ime Kluba nacionalnih manjina najavio je ustavnu tužbu Zakona o udomiteljstvu jer, kako je kazao, radi se o kršenju ljudskih prava jednog dijela stanovništva.

Zakon o udomiteljstvu omogućit će obavljanje udomiteljstva kao zanimanja i specijaliziranog udomiteljstva za najtežu kategoriju korisnika uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Vlada očekuje da će ta promjena povećati interes za obavljanje udomiteljstva.

I dalje će biti omogućeno obavljanje tradicionalnog i srodničkog udomiteljstva, a povećat će se i naknada za rad i uložen trud u skrb svim udomiteljima.

Ovaj zakon trebao bi povećati broj udomiteljskih obitelji

Donošenjem Zakona o udomiteljstvu trebala bi se osigurati deinstitucionalizacija djece i odraslih koji su na smještaju u ustanovama, te poboljšati kvaliteta usluge skrbi u udomiteljskim obiteljima, neovisno o skupini korisnika.

Također bi trebao povećati broj udomiteljskih obitelji, te regionalnu ravnomjernost pristupačnosti udomiteljstva.

Za provedbu toga zakona u državnom proračunu osigurana su uvećana sredstva u odnosu na prethodno razdoblje. Za opskrbnine za korisnike u ovoj godini osigurano je 183 milijuna kuna, a za naknadu za rad udomitelja 45,5 milijuna kuna. Isti iznosi osigurani su i za 2019. i 2020. godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara