Sabor izglasao Zakon o braniteljima, građani će biti opljačkani za najmanje 219 milijuna kuna

Sabor izglasao Zakon o braniteljima, građani će biti opljačkani za najmanje 219 milijuna kuna

Foto: FaH

HRVATSKI sabor je većinom glasova prihvatio Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojim se veteranima proširuju prava u odnosu na postojeća rješenja.

>> ŠTO DONOSI NOVI ZAKON O RATNIM VETERANIMA Još PTSP-ovaca i invalida te hrpu novih penzionera

>> NOVI ZAKON O BRANITELJIMA Svaki dan prosvjeda šatoraši naplatili 10 milijuna kuna

Zakon je podržalo 93 zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih troje. Za provedbu Zakona potrebno je dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna.

Odbijeni svi oporbeni amandmani

Od više od 20 amandmana odbijeni su svi oporbeni, osim jednog Neovisnih za Hrvatsku. Prihvaćena su četiri vladina amandmana nomotehničke prirode te amandmani Odbora za zakonodavstvo i Odbora za ratne veterane.

Sabor je izglasao i nekoliko odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji potpore miru, među kojima i "Resolute Support" u Afganistanu, u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu te u operaciji potpore miru "EU Navfor Somalija – Atalanta".

Zastupnici su većinom glasova donijeli i Zakon o agenciji za mobilnost te Zakon o ovlasti vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara