Sabor: Kajin dobio opomenu ´zbog vrijeđanja hrvatskog naroda´

RASPRAVA o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru započela je žestokim istupom zastupnika IDSa Damira Kajina, koji je ustvrdio da je ´Hrvatska vrlo učinkovito i efektno riješila manjinsko pitanje, smanjivši u deset godina broj manjina za 70 posto´, zbog čega je od predsjednika Sabora dobio opomenu zbog vrijeđanja hrvatskog naroda.

Kajin se u svom izlaganju u ime Kluba IDS-a založio da manjine imaju dvostruko pravo glasa, a spornu je izjavu dao govoreći o političkim prepucavanjima oko tog zahtjeva zastupnika manjina.

Obrazložio je da su manjine bez svog zastupnika osuđene na marginalizaciju i stagnaciju, ali da im zbog prava na izbor manjinskog zastupnika ne treba ´oduzeti´ mogućnosti da glasuju i za zastupnike s političkih lista.

Kajin je protivnike dvostrukog prava glasa upitao čega se plaše.

Naglasio je da je Hrvatska ´konačno i efektno riješila svoje manjinsko pitanje´, jer statistike pokazuju da se u Hrvatskoj od 1991. broj pripadnika nacionalnih manjina smanjio s 900 na 300 tisuća, te da se o toj istini u Hrvatskoj šuti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako se od 168.000 Srba, koliko ih je po popisu u Hrvatskoj, samo njih 12.000 odlučilo za glasanje u posebnoj izbornoj jedinici za zastupnika svoje manjine u Saboru, te da su ukupno četiri zastupnika ostalih nacionalnih manjina izabran s 30-35.000 glasova manjina, te zaključio da se ne bi dogodilo ništa dramatično ako bi manjine dobile dvostruko pravo glasa.

Kajin drži da je upitno i stanje svijesti hrvatskih građana prema manjinama, rekavši da bi po anketama ´svaki četvrti građanin izbacio iz Hrvatske Srbina ili Bošnjaka´.

Dodao je da srpska zajednica živi pod ratnom hipotekom izbjeglištva i nemogućnosti povratka, te da pitanje povratka i prevladavanje osjećaja prezira neće riješiti ni ustavni ni izborni zakon.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić izrekao je opomenu zastupniku Kajinu. Njegov je istup ocijenio nekorektnim, te zamolio zastupnike da odustanu od niza ispravaka Kajinovih navoda, kako bi nastavili s raspravom o Ustavnom zakonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara