Sabor odbio HSLS-ov prijedlog da prestane važiti ugovor o Krškom

HRVATSKI sabor danas je većinom glasova odbio HSLS-ov prijedlog da prestane važiti ratificirani ugovor o nuklearci Krško, a prihvatio zaključak, koji je predložio HSS, da Hrvatska nema u provedbi toga ugovora obveza koje bi proizlazile iz slovenskog Zakona o ratifikaciji.

Sabor je time zaključio 30. sjednicu.

Glasovanjem o HSLS-ovu prijedlogu stavljena je točka na i raspravi o Krškom koja se, cijeli tjedan, provlačila Saborom, a kojom su dominirale oporbene tvrdnje da je ugovor loš i štetan za Hrvatsku, te da je njegovo sklapanje bio najlošiji potez aktualne Vlade.

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša i danas je ostao pri ocjeni da je za Hrvatsku bilo loše već samo sklapanje ugovora, ali i njegova ratifikacija, kao i diplomatska nota Sloveniji o tome prije nego je slovenski parlament ratificirao ugovor. Loše je, poručio je, i to što Sabor nije ostvario zaključak da će razmotriti poništenje ugovora ako ga Slovenija ne ratificira do kraja prošle godine.

Slovenija je ugovor ratificirala 25. veljače 2003., osam mjeseci nakon što je to učinila Hrvatska u kojoj se zbog Krškoga, izlaskom HSLS-a iz koalicije, raspala prva Vlada premijera Račana.

Duboke podjele među zastupnicima na toj temi pokazale su se i kod samog glasovanja - za odbijanje HSLS-ova zahtjeva glasovao je 71 (koalicijski) zastupnik, 41 (oporbeni) se izjasnio za, a tri su se zastupnika suzdržala - Marjana Petir (HSS), Zlatko Kramarić (LS) i Damir Kajin (IDS).

Sabor je većinom glasova prihvatio zaključke koje mu je predložio HSS, a po kojima ne prihvaća nikakve obveze u provedbi ugovora koje bi proizlazile iz članka 3. slovenskog Zakona o ratifikaciji, a tiču se rokova skladištenja radioaktivnog otpada.

Prihvaćenim zaključcima Vlada je obvezana da od Slovenije odmah zatraži cjelovito i dosljedno provođenje ugovora, da postigne dogovor o naknadi štete nastale Hrvatskoj zbog neizvršenja zaključenog ugovora nakon 30. lipnja 2002., a sve to u roku od 60 dana. U slučaju da se to ne provede, Vlada ima obvezu pokrenuti arbitražni ili drugi postupak radi zaštite hrvatskih interesa.

Glasovanjem o HSLS-ovu prijedlogu, Sabor je završio trotjednu, 30. sjednicu. Novo okupljanje i novu, 31. sjednicu predsjednik Sabora Zlatko Tomčić najavio je nakon jednotjedne stanke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara