Sabor: Pančić izazvao HDZ-ovce

Sabor: Pančić izazvao HDZ-ovce
BURU negodovanja HDZ-ovih zastupnika izazvao je danas u Hrvatskom saboru SDP-ovac Ivica Pančić kada je ustvrdio da je Vlada novim zakonom o pravima hrvatskih branitelja odustala od obećanja, da je preuzela rješenja iz zakona koalicijske vlasti i da je u novi zakon ugradila rješenja koja će plaćati buduće generacije.

Njegove su tvrdnje odbacili HDZ-ovi zastupnici, spočitnuvši mu pritom da je kao ministar branitelja u koalicijskoj vlasti gazio braniteljsko dostojanstvo i ponos, da ih je proglašavao borcima za privilegije i u njima gledao političke protivnike.

Kroz neprobojno ste staklo i preko zaštitara komunicirali s hrvatskim braniteljima, predbacili su Pančiću HDZ-ovci.

Tvrdnje SDP-ova zastupnika odbacila je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, upitavši ga je li mu kozmetička promjena i institut najniže mirovine, koja treba pomoći braniteljima koji žive na rubu egzistencije, bez posla.

Puno je takvih ljudi, ove je godine, u odnosu na prošlu broj zahtjeva za jednokratnom pomoći enormno porastao, kazala je Kosor, navodeći kako dnevno sreće ljude koji žive od 500, 600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preko najniže mirovine, i uz uvjet da imaju 65, odnosno 60 godina, branitelji će mjesečno dobivati oko 1.700 kuna, kaže Kosor.

Naime, najniža mirovina iznosi 45 posto prosječne plaće svih zaposlenih u državi.

Novi zakon o braniteljima, čija primjena treba početi 1. siječnja 2005., potpredsjednica Vlade naziva provedivim, realnim, humanim, odnosno zakonom koji može ispraviti nepravde.

Saborski klubovi suglasni su da novi zakon treba donijeti i po mogućnosti konsenzusom kako se, istaknuto je, ne bi mijenjao kod svake promjene vlasti.

Pravaš Pero Kovačević jedini je zaražio da zakon ide u još jedno, treće čitanje, jer Vlada, kaže, nije napravila simulacije za njegovu provedbu s kojima bi se potvrdila zapisana jamstva.

I dok Kovačević Vladi zamjera što nije utvrdila konačnu brojku hrvatskih branitelja, Željko Kurtov (HNS/PGS) joj predbacuje propuštenu priliku da se osnuje centar za liječenje PTSP-a i ovisnosti, konkretno droga i alkohola.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara