Sabor potvrdio vladu Ive Sanadera

Sabor potvrdio vladu Ive Sanadera
VLADA premijera Ive Sanadera dobila je danas povjerenje većine saborskih zastupnika a za nju je glasovalo 88 od 152 zastupnika, koliko ih ukupno ima u Hrvatskom saboru.

Protiv se izjasnilo 29 zastupnika (SDP-a, IDS-a, Libra-e), a suzdržanih je bilo 14 (HSP-a, HNS/PGS-a, LS-a).

Uz zastupnike HDZ-a novu su Vladu poduprli zastupnici HSS-a, HSLS/DC-a, HSU-a i nacionalnih manjina.

Nakon što su novi premijer Ivo Sanader i 14 članova njegove Vlade prisegnuli pred Hrvatskim saborom, Sanader je zahvalio na ukazanom povjerenju.

"Bit ćemo Vlada svih, a ne samo onih koji su nas poduprli sada i na izborima", rekao je Sanader, naglašavajući da očekuje parlamentarnu suradnju i sa strankama koje danas nisu dale potporu njegovoj Vladi.

Zahvalio je i svomu prethodniku Ivici Račanu i njegovoj Vladi na svemu što su učinili u četverogodišnjem mandatu.

I u završnom obraćanju saborskim zastupnicima prije samog glasovanja, Sanader je obećao da će njegova Vlada biti Vlada svih hrvatskih građana, da će građanima služiti, a ne njima vladati.

Kao prioritete svoje Vlade Sanader je ponovio pet jamstava koje je HDZ dao u izbornoj kampanji - smanjenje poreza, rast gospodarstva, rast zaposlenosti, rast standarda i članstvo u Europskoj uniji (EU) i NATO-u.

Naglasio je da će ekonomska politika biti u središtu pozornosti nove Vlade. "Prihvaćam da nas svi ocjenjuju prema jačanju gospodarstva", rekao je.

Osvrćući se na primjedbe iz rasprave, kazao je da će nova Vlada razvijati sve hrvatske krajeve.

"Kao Dalmatinac imam poseban senzibilitet za Istru", kazao je Sanader, obraćajući se posebice zastupniku IDS-a Damiru Kajinu, naglašavajući da je odluka istarskih antifašista iz 1943. o pripojenju Istre matici domovini Hrvatskoj povijesna odluka na koju su svi ponosni.

Ponovio je čvrstu opredijeljenost o individualnom vrednovanju Hrvatske na putu u EU i NATO, te odbacio primjedbe nekih zastupnika da će se kroz daljnju privatizaciju stranim državljanima rasprodati Jadran i poljoprivredno zemljište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je i kako je sve što je potpisano u sporazumima s umirovljenicima i nacionalnim manjinama moguće ostvariti, iako možda ne u jednoj godini, i u jednom mandatu.

"Nisu (sve) obveze koje su preuzete takve da se mogu ostvariti u jednom mandatnom razdoblju - neke mogu, a neke ne", kazao je Sanader.

Dodao je kako je "ponosan na sporazum s predstavnicima nacionalnih manjina", te napomenuo kako nema govora o dvojezičnosti gradova i ulica. "Rijeka neće biti Fiume. Niti je to u sporazumu niti je to (zastupnik talijanske manjine) Furio Radin tražio", rekao je Sanader.

I ovom je prigodom ponovio da zbog promjene vlasti neće biti nikakvog revanšizma.

Najavio je, međutim, da će se napraviti revizija svih odluka Vlade koje su donijete nakon parlamentarnih izbora 23. studenoga.

"Napravit ćemo inventar svih odluka nakon 23. studenoga, i o tome ću izvijestiti Ivicu Račana", kazao je Sanader, suglasivši se da Hrvatskoj treba zakon o prijenosu vlasti.

Mandatar Vlade Ivo Sanader je u svom završnom obraćanju saborskim zastupnicima izrazio uvjerenje da je nova Vlada dobra kombinacija iskusnih i mladih političara.

U njegovoj Vladi potpredsjednici su Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, koji su ujedno i ministri obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, odnosno zdravstva i socijalne skrbi.

Ministar vanjskih poslova je Miomir Žužul, ministar financija Ivan Šuker, ministar obrane Berislav Rončević, a ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva je Branko Vukelić, mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, a poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je Marina Matulović Dropulić, europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, a kulture Božo Biškupić.

U Sanaderovoj Vladi ministrica pravosuđa je Vesna Škare Ožbolt iz DC-a, a jedini je nestranački ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara