Sabor sutra obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Sabor sutra obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Foto: FAH

MEĐUNARODNI dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, obilježit će se u srijedu u Hrvatskom saboru prigodnim programom na kojemu će se uzvanicima obratiti predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade akademik Željko Reiner i Tihomir Orešković. Opća skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta na zasjedanju 1. siječnja 2005. Za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja, dan kada je sovjetska Crvena armija oslobodila zatočenike najvećega nacističkoga koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Rasistički progon i istrebljenje Židova, Roma i drugih takozvanih nearijevskih rasa, političkih neistomišljenika, invalida, homoseksualaca i ratnih zarobljenika, koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila diljem Europe, mračna je strana povijesti s trajnim posljedicama. Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele odaje se počast milijunima nedužnih žrtava te upozorava na opasnost rasne mržnje. Ovogodišnja tema u programima UN-a u povodu sjećanja na žrtve holokausta je "Holokaust i ljudsko dostojanstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor u srijedu će na plenarnoj sjednici raspravljati o izvješćima o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2014. godinu.

Pred zastupnicima će se naći i Poslovnik Povjerenice za informiranje kojega Sabor treba potvrditi. Sabor, koji je prošli petak potvrdio Vladu premijera Tihomira Oreškovića i izabrao svoja radna tijela, ovaj tjedan očekuje očitovanje o 30-ak izvješća o radu u 2014. raznih tijela i institucija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara