Sabor: U srijedu informacija o iračkom ratu i Vladinim stajalištima

VLADINI predstavnici u srijedu će, na samom početku novog, 31. saborskog zasjedanja, informirati Hrvatski sabor o iračkom ratu i Vladinim stavovima, nakon čega bi stajališta o tome trebali iznijeti klubovi zastupnika, dogovoreno je na današnjem proširenom saborskom Predsjedništvu.

Klubovi će za to dobiti pet minuta, rekao je novinarima predsjednik Sabora Zlatko Tomčić nakon zatvorene sjednice Predsjedništva na kojem su bili i predstavnici klubova zastupnika i potpredsjednik Vlade Goran Granić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Dogovor za srijedu, kako se neslužbeno doznalo, nije lako postignut, klubovi su se, navodno, podijelili oko toga treba li Sabor ili ne raspravljati o ratu u Iraku i hrvatskim stajalištima.

Na strani koja je zagovarala raspravu, tvrdi jedan od sudionika, bili su SDP, HSP i DC, dok su se raspravi protivili HDZ i HNS.

Predsjednik Sabora nije potvrdio takve navode, diplomatski kazavši da su različita mišljenja normalna.

I dok predstavnik HDZ-a Vladimir Šeks nakon sastanka nije izišao pred novinare, predsjednica HNS-a Vesna Pusić potvrdila je spomenute navode, dodajući pritom da je vladino stajalište o iračkom ratu poznato, da je u ovlasti Banskih dvora dozvoliti SAD-u i saveznicima korištenje zračnog prostora i zračnih luka.

Svaki viši stupanj podrške Hrvatske traži parlamentarnu raspravu, a na sadašnjem je stupnju dovoljna vladina informacija, drži Pusić.

Saborska rasprava, kaže, ne bi štetila hrvatskim pozicijama, ali bi bila rasprava o nečemu o čemu Sabor više ne može donijeti odluku.

S druge strane, Vesna Škare-Ožbolt (DC) ističe da su svi parlamenti raspravljali o iračkoj krizi, da bi to trebao učiniti i Sabor.

Navela je da su Granić i Picula potvrdili da je Vlada digla stupanj sigurnosti i da je osigurano dovoljno zaliha nafte.

Sinoćnju izjavu predsjednika države Stjepana Mesića o američkoj intervenciji u Iraku, Škare-Ožbolt ocjenjuje kritičkom, smatra da je, u odnosu na vladino stajalište, Mesić "iskočio" daleko jače.

Ipak, smatra da to neće otežati vladinu poziciju, te da će Vlada nastojati nastaviti razgovore s američkom stranom sa bi ublažila razlike koje su, zbog Iraka, nastupile između SAD i Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara