Saborski Odbor za rad: "Diskriminira li vlada javne službe?"

Saborski Odbor za rad: "Diskriminira li vlada javne službe?"

Foto: Hina

NA TEMATSKOJ sjednici saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održanoj u utorak pod nazivom "Diskriminira li Vlada RH javne službe?" zaključeno je kako ne bi trebalo biti razlike u plaćama između zaposlenika u državnom i javnom sektoru, a sve u svjetlu činjenice da će državni sektor dobiti povećanje od dva posto osnovice plaća za kolovoz, a javni ne.

Predsjednik Odbora, Gordan Maras, pozvao je vladu i premijera da već na sjednici u četvrtak to isprave upozorivši kako su te službe već godinama potplaćene i izostavljene iz povećanja plaća. Napomenuo je kako je aktualnoj vladi to puno lakše učiniti uz očekivani rast BDP-a od 3 posto i uz znatno smanjen proračunski deficit, nego SDP-ovoj vladi u vremenima gospodarske krize.

Javnim službenicima nije povećana osnovica plaće

Podsjetio je kako je početkom ove godine državnim službenicima povećana osnovica plaće za dva posto, no javnima nije, pa se postavlja pitanje zbog čega ih se diskriminira, odnosno, jesu li zaposlenici u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi i njihov rad manje vrijedni. Dodao je kako bi očekivano povećanje osnovice zaposlenicima državnih službi za kolovoz prosječno donijelo oko 104 kune višu plaću i kako se takav nesrazmjer plaća državnih i javnih službi pojavljuje po prvi puta nakon 27 godina hrvatske samostalnosti.

S druge strane, novaca ima za kupnju borbenih zrakoplova u 2018. za što je predviđeno 350 milijuna kuna, koliko bi stajalo i povećanje osnovice plaća dva puta po dva posto zaposlenicima javnih službi, ustvrdio je Maras. Izrazio je žaljenje što tematskoj sjednici nisu nazočni predstavnici vladajućih.

Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimira Mihalinca, sve dosadašnje vlade su diskriminirale zaposlene u javnim službama te je on ustvrdio kako su upravo u školstvu zaposlenici s visokom stručnom spremom najpotplaćeniji. Svako dosadašnje povećanje plaće izboreno je štrajkom  ili prosvjedom i želimo da plaća zaposlenika s VSS bude na razini prosječne plaće u Hrvatskoj. Najavio je kako će sindikati u borbi za opravdan cilj koristiti sve instrumente.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Boris Pleša, rekao je kako zaposlenik s VSS i 30 godina staža ima plaću oko 5200 kuna. Predsjednik školskog sindikata Preporod, Željko Stipić, rekao je kako vlada ima instrumente za rješavanje tog problema te je izrazio očekivanje da će premijer omogućiti otvoren dijalog sa sindikatima jer se kroz sukobe teško može doći do rješenja.

Diskriminacija javnog sektora

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Karolina Ivanković, pojasnila je kako je zaposlenicima u državnim službama osnovica plaća povećana za dva posto jer su postigli sporazum, dok sa sindikatima javnih službi to nisu uspjeli. Ipak, pojasnila je i da su otvoreni za pregovore u dobroj vjeri, a ne pod pritiskom i prijetnjama, kako bi se to pitanje riješilo kroz kolektivne ugovore. Navela je kako je sindikatima javnih službi ponuđeno povećanje 2 + 2 posto osnovice plaće, no da su oni to odbili.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, Ivica Babić, ustvrdio je kako vlada nepravedno i nelogično nastavlja ranije započetu diskriminaciju javnog sektora te da sindikat ima pravo na sindikalne akcije i da, ako ih ne koriste, onda nisu sindikati.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Anica Prašnjak, situaciju u zdravstvenom sustavu ocijenila je vrlo teškom ne samo za zaposlenike, nego i korisnike zdravstvene zaštite zbog velikog odljeva i preopterećenosti medicinskog osoblja uz postojeću zabranu zapošljavanja. Ljudi su na izmaku snaga, sustav vapi za novim kadrom, upozorila je. Osvrnula se i na najavu ukidanja koncesije ordinacija u domovima zdravlja rekavši kako su one opće dobro i ne mogu se olako prodavati i biti u vlasništvu onih koji u njih nisu ulagali.

"HDZ vara građane"

SDP-ovac Željko Jovanović ustvrdio je kako HDZ opet "vara građane" jer ne provodi potpisane sporazume te je upozorio kako je proračun Ministarstva obrane povećan pet puta više nego Ministarstva znanosti i obrazovanja, čiji neće biti dostatan ni za rast plaća, što pokazuje ignorantski odnos te ostane li tako, Hrvatska nema budućnosti.

Na teško stanje u sustavu socijalne skrbi upozorila je predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Jadranka Ivezić, ocijenivši ga kaotičnim i sustavno devastiranim, upozorivši kako broj zaposlenih jedva premašuje 65 posto normativa te da nema mogućnosti napredovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara