SAD će imenovati vijeće u Iraku, a ne dati izabrati vladu

AMERIČKE okupacijske vlasti u Iraku odlučile su same izabrati tridesetak Iračana u privremeno političko vijeće koje bi savjetovalo američke dužnosnike, a ne da Iračani sami izaberu svoju prijelaznu vlast, piše u ponedjeljak The Washington Post.

Iračani su očekivali da će privremenu vladu izabrati sljedećeg mjeseca na nacionalnoj skupštini na kojoj bi sudjelovali predstavnici svih etničkih, vjerskih i plemenskih skupina.

Najnovija izmjena američke politike u Iraku nakon dolaska novog američkog civilnog upravitelja Paula Bremera izraz je straha da bi dopuštanje da Iračani slobodno izaberu svoju vlast dovelo do produbljivanja podjela između vjerskih skupina sunita i šijita, etničkih skupina Arapa i Kurda te iračkih čelnika iz emigracije i Iračana iz zemlje.

Promjena prema privremenom vijeću vođena je veličinom i složenošću zadaće obnove Iraka nakon 35 godina režima Sadama Huseina, navodi list riječi neimenovanog američkog dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće će biti formirano za oko šest tjedana, a Iračani će biti samo konzultirani u izboru njegovih članova.

Dužnosnik je kazao kako u djelokrug rada vijeća neće ući izrada nacrta novoga iračkoga ustava, kako je to bilo planirano za privremenu vladu, nego će ta zadaća biti ostavljena iračkim predstavnicima koje bi mogla izabrati nacionalna konferencija, rekao je dužnosnik.

Nakon što Amerikanci odobre novi ustav o njemu bi Iračani glasovali na referendumu, a nakon prihvaćanja održali bi se izbori za novu vladu na koju bi Sjedinjene Države prenijele vlast u Iraku.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara