EKSPLOZIJA HIDROGENSKE BOMBE Sad je jasno: Sjeverna Koreja i Amerika su na rubu otvorenog rata

EKSPLOZIJA HIDROGENSKE BOMBE Sad je jasno: Sjeverna Koreja i Amerika su na rubu otvorenog rata

Foto: Index/FaH/123rf

NAKON uspješnog testiranja hidrogenske bombe u Sjevernoj Koreji, jedno je jasno - režim Kim Jong-una nikad nije bio bliže otvorenom ratu s Amerikom.

>> Vojni analitičar o hidrogenskoj bombi Sjeverne Koreje: Ovo je ogromna promjena


>> Američki ministar obrane oštro upozorio Sjevernu Koreju: "Naš odgovor će biti golema vojna akcija"


Sjeverna Koreja objavila je fotografije svog vođe Kim Jong-una dok pregledava hidrogensku bombu za koju tvrde da se može postaviti na novu sjevernokorejsku interkontinentalnu balističku raketu, koja teoretski može doseći kontinentalni dio SAD-a.

Prvi nuklearni pokus otkad je Trump predsjednik


Radilo se o šestom nuklearnom pokusu Sjeverne Koreje, ali prvom otkad je američki predsjednik postao Donald Trump. BBC je objavio kako je danas testirana bomba pet puta snažnija od one bačene na Nagasaki 9. kolovoza 1945. godine. Podsjetimo, prvo testiranje nuklearne bombe Sjeverna Koreja provela je prije punih 11 godina.

Odmah su se javile sumnje da objekt pokraj kojeg je fotografiran Kim Jong-un nije prava hidrogenska bomba, nego samo model, ali to previše ne mijenja stvari jer je do detonacije nuklearnog oružja, i to vrlo jakog, nesumnjivo došlo.Itekako značajan pokus


Da je najnovija detonacija hidrogenske bombe itekako značajna, Indexu je danas potvrdio i vojni analitičar portala Obris, Igor Tabak.

"U pitanju je cijeli vojnopolitički kompleks tema koji se vidljivo zaoštrava u posljednje vrijeme. Sjeverna Koreja, i verbalno i ovakvim demonstracijama, jasno pokazuje ovladavanje puninom tehnologije nuklearnog oružja i postaje sve jasniji izvor prijetnje okolini, što naravno otvara i mijenja dosadašnju političku sliku. To je ogromna promjena, uopće ne ulazeći u detalje tehnologije i napretka koji je jasno vidljiv. Riječ je o tehnološkom napretku koji je lijepo demonstriran i ima šire posljedice", rekao je Tabak za Index.

I dalje je nepoznato može li Sjeverna Koreja montirati hidrogensku bojevu glavu na interkontinentalni projektil, ali čini se da administracija Donalda Trumpa nema namjeru dugo čekati. Naime, jednom kad Kim Jong Un bude raspolagao interkontinentalnim projektilom naoružanim nuklearnom bojevom glavom, koji može dosegnuti teritorij SAD-a, sjevernokorejski režim imat će u rukama izuzetno jaku kartu.

"Sjeverna Koreja trudi se ostaviti dojam da to može i zna. Dosad stvari ukazuju da to možda i jest tako. Cijela stvar za sad nije dovoljno isprobana da bi bili sto posto sigurni, ali izgleda da su ozbiljno na putu prema tome", rekao je vojni analitičar Tabak za Index.

Kina i Rusija: Stanje ne smije prerasti u kaos


Na najnoviju nuklearnu provokaciju Sjeverne Koreje odmah su reagirali Kina, Rusija, SAD i Južna Koreja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Južne Koreje sjevernokorejski nuklearni pokus nazvao je "apsurdnom pogreškom" te pozvao na "najjači odgovor".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, nakon razgovora s japanskim premijerom Shinzom Abeom, ustvrdio kako najnoviji pokus Sjeverne Koreje "potkapa svjetski režim nuklearnog neširenja, krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodnog prava i predstavlja realnu prijetnju za mir i regionalnu stabilnost".

Putin je o istoj temi razgovarao i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, nakon čega su čelnici te dvije velike države zajednički poručili da ih "duboko zabrinjava stanje na Korejskom poluotoku", te naglasili potrebu da se "ne dopusti da stanje preraste u kaos".

Znakovita reakcija Donalda Trumpa


Vrlo su znakovite reakcije danas pristigle i iz SAD-a. Reagirao je američki predsjednik Donald Trump, koji je svojoj prvoj izjavi nakon nuklearnog pokusa poručio kako "riječi i akcije koje stižu iz Sjeverne Koreje nastavljaju biti vrlo neprijateljske i opasne za SAD". Nakon toga se oglasio i na Twitteru, pri čemu je kritizirao Južnu Koreju, za koju je rekao kako nije u pravu kada misli da će u situaciji sa Sjevernom Korejom pomoći razgovori i sankcije. Potom je dodao kako je Sjeverna Koreja "odmetnuta država koja razumije samo jedno", aludiravši na primjenu sile.

Da u Washingtonu najozbiljnije razmišljaju o vojnom odgovoru na neprestane sjevernokorejske provokacije, može se i naslutiti i iz činjenice da je Trump nedugo zatim otišao na sastanak s ministrom obrane i najviše rangiranim generalima američke vojske kako bi razgovarao o odgovoru na današnji nuklearni pokus režima Kim Jong Una.

Trumpa je, inače, danas novinar NBC-a pitao hoće li napasti Sjevernu Koreju. Odgovor je glasio: "Vidjet ćemo".

Nakon sastanka s Trumpom izjavu za medije je dao američki ministar obrane i bivši general James Mattis, koji je rekao kako će SAD pokrenuti "golemi vojni odgovor na svaku prijetnju SAD-u i njegovim teritorijima uključujući Guam i američke saveznike".

Američki ministar obrane dodao je kako "SAD ne žele uništiti Sjevernu Koreju, ali imamo na raspolaganju puno opcija kojima to možemo napraviti".

Republikanski senator: Ako se nešto ne promijeni, napad je neizbježan

Treba napomenuti i znakovitu izjavu američkog senatora Lindseya Grahama, koju je dao dan uoči najnovijeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa.

Dan prije pokusa Graham je ustvrdio kako je američki napad na sjevernokorejska vojna postrojenja "neizbježan" ako režim Kim Jong Una ne prekine s dosadašnjom praksom provokacija.

"Sto posto sam siguran da, ako Kim Jong Un nastavi razvijati projektile koji mogu dosegnuti Ameriku, ako diplomatski napori da se takvi potezi zaustave ne uspiju, dogodit će se napad Sjedinjenih Država na sjevernokorejske oružane sustave", rekao je Graham.

"Dozvolite da vas nešto pitam: Zašto bi svijet Kim Jong Unu, uzevši u obzir kako se ponašao dosad, dozvolio da razvije hidrogensku bombu i projektil kojim ju može ispaliti bilo gdje na svijetu? Zašto bismo to učinili?", rekao je član republikanske vladajuće većine u Senatu, dodajući kako bi takav rat nesumnjivo završio "potpunim uništenjem sjevernokorejskog režima".

Kim Jong Un neće odustati, a Amerika to neće mirno gledati


Analitičari koji prate ponašanje Sjeverne Koreje suglasni su: Kim Jong Un neće odustati od plana da razvije nuklearnu bojevu glavu i interkontinentalni projektil koji može dosegnuti teritorij kontinentalnog SAD-a. Tek kad to napravi, bit će spreman na pregovore, jer smatra da mu samo takvo oružje omogućava dovoljno jak pritisak na Južnu Koreju, Japan i SAD.

S druge strane, savršeno je jasno da Amerikanci nemaju namjeru čekati da se to dogodi. Ne treba bi napominjati da bi otvoreni rat SAD-a i Sjeverne Koreje donio golemu nestabilnost ne samo toj regiji, nego i cijelom svijetu, jer je teško za očekivati da će Kina i Rusija taj sukob promatrati prekriženih ruku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara