SAD istupila iz povjerenstva za izradu statuta mostara

MOSTARSKI područni ured visokog predstavnika (OHR) u srijedu je službeno potvrdio kako ga je Gradski odbor Stranke demokratske akcije izvijestio da su dužnosnici te stranke prijevremeno napustili rad u Povjerenstvu za izradu Statuta grada Mostara.

To je Povjerenstvo utemeljeno na poticaj visokog predstavnika Padya Ashdowna ovog proljeća sa zadaćom da do kraja srpnja sačini novi Statut grada Mostara radi njegova ujedinjavanja i ukidanja sadašnjih šest općina od kojih su tri većinske bošnjačke a tri većinske hrvatske.

Dužnosnici mostarskog Gradskog odbora SDA, kako su u srijedu izvijestili lokalni mediji, ne prihvaćaju takvo ujedinjenje Mostara i zauzimaju se za održavanje dosadašnjih šest općina (s nacionalnim predznakom) u pretvaranje središnje gradske zone u sedmu općinu, te su stoga petnaest dana prije isteka mandata Povjerenstva za izradu Statuta grada Mostara istupili iz tog Povjerenstva. Gradski odbor SDA Mostara danas je objasnio kako je mandat njihovih članova u Povjerenstvu završen, a Ured visokog predstavnika (OHR) takvo je objašnjenje ocijenio nelogičnim i neopravdanim jer Povjerenstvo još nije završilo nacrt Statuta grada Mostara.

Osudivši mostarski SDA za neodgovorno ponašanje glasnogovornica mostarskog OHR-a Avis Beneš je izjavila kako je povlačenje mostarskog SDA iz rada Povjerenstva zbunjujuće i nedosljedno. "Ured visokog predstavnika je zabrinut da bi ova odluka mostarskog SDA mogla potkopati napredak koje je postiglo Povjerenstvo, ugrožavajući cijeli proces oporavka Mostara", upozorila je glasnogovornica OHR-a.

(Hina) pg sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara