SAD "na putu da završi kao Rimski Imperij"

SAD "na putu da završi kao Rimski Imperij"

NESTANAK Sjedinjenih Američkih Država s lica Zemlje je, s obzirom na rastuće antiameričko raspoloženje u svijetu, predmet mnogih prognoza, ali malo koje bi moglo izazvati toliku zabrinutost među američkom javnosti kao riječi Davida Walkera, čelnika Vladinog ureda za knjigovodstvo (GAO) američkog Kongresa.

GAO je služba čiji je zadatak izvođenje znanstvenih studija po narudžbi američkih kongresnika i senatora. Walker, čiji mandat iznosi 15 mandat, je nestranački kadar postavljen od predsjednika Billa Clintona.

Walker u izjavi za "Financial Times"  tvrdi da se američka vlada nalazi na "gorućoj platformi" neodrživih politika i prakse koja se temelji na fiskalnom deficitu, kroničnom nedostatku sredstava za zdravstvo, nekontroliranoj imigraciji i prevelikoj opterećenosti vojske na prekomorskim područjima. Sve to će, tvrdi Walker, izazvati veliku krizu ako se nešto hitno ne dogodi.

Walkerove dugoročne simulacije su pokazale kako SAD uskoro čekaju "dramatični" porast poreznih stopa, kidanje vladinih službi i masovna likvidacija američkog duga u stranim bankama.

Walker tvrdi da postoji "zabrinjavajuća sličnost" sa situacijom u kojoj se SAD nalazi danas i situacijom koja je prethodila padu Rimskog Imperija. To se prije svega odnosi na "kolaps moralnih vrijednosti i političke kulture  kod kuće,  prepotentnu i preopterećenu vojsku u inozemstvu i fiskalnu neodgovornost centralne vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvuči poznato?" kaže Walker. "Po mom mišljenju je vrijeme da se malo uči iz povijesti i učini da Američka Republika ipak prođe ovaj test."

Walker tvrdi da GAO u pravilu provodi studije po narudžbi, ali da se oko 10 % provodi po samoj GAO-voj inicijativi. Walkerove alarmantne prognoze se temelje na jednoj takvoj studiji.

"S obzirom na svoj položaj", kaže Walker, "imam prilike promatrati situaciju iz dugoročne perspektive". Walker sugerira kako su profesionalni političari to neskloni raditi,  te ih zato sa ovim riječima namjerava "probuditi". Walker je rekao da posebnu studiju učini za sve predsjedničke kandidate na proljeće sljedeće godine.

Onaj od kandidata koji bude izabran će se, po Walkerovim riječima, suočiti s naglim umirovljenjem generacije "baby boomera", porastom zdravstvenih troškova, padom kamatnih stopa i sve većim oslanjanjem na strane banke. Trenutna američka politika koja se tiče obrazovanja, energije, imigracije i Iraka je "neodrživa" i mora se hitno mijenjati, a nedavni pad mosta u Minneapolisu je pokazao kako se prestalo ulagati u infrastrukturu neophodnu za funkcioniranje zemlje koju Walker naziva "još uvijek velikom".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara