SAD ne vjeruje da je Sjeverna Koreja testirala novo moćno oružje

SAD ne vjeruje da je Sjeverna Koreja testirala novo moćno oružje
Foto: Epa

SAD ne vjeruje da je Sjeverna Koreja uspješno lansirala "novo navođeno taktičko oružje", izjavio je američki dužnosnik izravno upoznat s najnovijom procjenom obavještajne službe, a prenosi CNN.

Prema procjeni američke obavještajne službe, Sjeverna Koreja testirala je komponente protutenkovskog oružja, a ne potpuno novo operativno oružje.

Nema naznaka lansiranja

Procjena se temelji na pregledu informacija koje su prikupili sateliti i zrakoplovi koji ni u jednom trenutku nisu zabilježili nikakve naznake lansiranja bilo kojeg tipa taktičkog oružja kratkog dometa ili balističkog projektila.

"SAD vjeruje da je Kim Jong-un najvjerojatnije potaknuo testiranje komponenata kako bi poslao poruku SAD-u da još uvijek može testirati oružje kratkog dometa bez provokacije svjetskih sila", rekao je neimenovani dužnosnik za CNN.

Oružje s "moćnom bojevom glavom"

Podsjetimo, Sjeverna Koreja tvrdi kako je u srijedu testirala novo "navođeno taktičko oružje" s "moćnom bojevom glavom", a državna novinska agencija KCNA objavila je da je čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un osobno nadzirao lansiranje.

Nekoliko sati nakon objave o lansiranju novog oružja KCNA je izvijestila da Pjongjang više ne želi da američki državni tajnik Mike Pompeo sudjeluje u nuklearnim pregovorima te želi nekoga tko je "pažljiviji i zreliji u komunikaciji".

Žele nekog zrelijeg

Citirala je Kwona Jong-guna, višeg dužnosnika u sjevernokorejskome ministarstvu vanjskih poslova, koji tvrdi da "nitko ne može predvidjeti" situaciju na Korejskom poluotoku ako SAD ne odustane od "ključnog razloga" zbog kojega je Pjongjang prisiljen razvijati nuklearni program.

"Bojim se da će atmosfera biti loša i da će razgovori ponovno zaglibiti ako Pompeo nastavi sudjelovati u raspravama", rekao je Kwon.

"Posljedično, u slučaju mogućeg nastavka dijaloga s SAD-om, nadam se da naš kolega neće biti Pompeo, nego osoba koja će biti pažljivija i zrelija u komunikaciji s nama", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara